Disse har vi støttet så langt i 2024!

Næringsutvikling, kulturkontakt med vennskapskommuner, sport og utdanning. Dette er noen av prosjektene Barentssekretariatet har gitt tilskudd til i første halvdel av 2024!

Published 26. juni 2024

Gjennom våren og forsommeren har vi mottatt en rekke gode søknader! Mange planlegger aktiviteter sammen med nordfinske og nordsvenske kolleger og venner som vil være med på å skape bedre nordnorske lokalsamfunn!

Til sammen har vi bevilget rundt 10 millioner til 31 Barents-prosjekter i løpet av 2024. I tillegg har vi gitt ut seks millioner til 13 BarentsKult-prosjekter rettet mot profesjonelle kunst- og kulturaktører.

Fra Barentssekretariatet er vi glade for at mange ser nytten av vår tilskuddsordning, og vi tar gjerne imot enda flere søknader!

LES MER: Slik får du støtte til ditt prosjekt!

Se hele lista over prosjektene vi har støttet nederst i artikkelen!

Besøk i vennskapsbyer

Et resultat av Barentssekretariatets tilskuddsordning er at folk i vennskapsbyer på Nordkalotten gjenopptar kontakten. Det var i alle fall litt av motivasjonen da Tromsø Sangforening sendte oss sin søknad.

– Tromsø har vennskapsbyer i Kemi i Finland og Luleå i Sverige. De siste årene har det vært lite utveksling mellom vennskapsbyene her nord. Derfor tenkte vi at byene kunne være et hyggelig sted å dra for vår neste tur med koret, forteller Elin Eriksen i Tromsø Sangforening.

Ved hjelp av Tromsø kommune kom koret i kontakt med et kor i vennskapskommunen Luleå. Det nordsvenske koret har i år 60-årsjubileum, og med de tilreisende fra Tromsø skal de nå gjennomføre flere konserter i Luleå og Kemi sammen.

– Med dagens situasjon i verden, er det jo veldig fint at vi som bor her nord kan han litt tettere samarbeid enn vi har hatt tidligere. Nordkalotten er vårt nærmiljø, og mer samarbeid og samhold er viktig for å bli kjent med hverandre, forteller Eriksen, som nå håper svenskene etter hvert også vil besøke Tromsø.

I videoen under forteller Elin Eriksen mer om prosjektet deres i Luleå og Kemi. (Teksten fortsetter under videoen)

Foreningen Norden starter opp Nordkalotten-lag

Et annet prosjekt som i denne runden har fått støtte er Foreningen Nordens arbeid med å skape et felles lag for Nordkalotten. Initiativet kommer fra lokallaget i Tromsø, som søkte oss om støtte til prosjektet.

– Vi har hatt dialog med Foreningen Norden i Nordbotten, og det skjer mye spennende i Nord-Sverige og Nord-Finland. Dette toget ønsker vi å være med på. Vi har planer om å møte kolleger i Nord-Sverige og Nord-Finland i august for å etablere Foreningen Norden Nordkalotten. Det skjer mye spennende i nord, og det vil fortsette fremover. Vi må utveksle erfaringer, forteller Hanne-Sofie Roaldsen, nestleder i lokallaget i Tromsø.

Foreningen Norden jobber for å styrke og utvikle det nordiske samarbeidet. Roaldsen mener dette er viktig i nord, så vi kan lære av det våre naboer får bedre til enn oss.

– Oulu er et eksempel, og det blir ofte kalt Nordens svar på Silicon Valley. Vi beveger oss mot teknologiske fremskritt, og i Sverige har industrien vokst mye. Veksten gror her, og det å etablere seg, bygge hus og flytte hit blir viktig, forteller hun.

Se hele lista!

Her ser du en oversikt over prosjektene vi har støttet denne våren:  

Tidligere i vinter støttet vi følgende prosjekter!