Slik bidro Barentssekretariatet til nordnorske lokalsamfunn i 2024!
Gjennom året har vi i Barentssekretariatet gitt ut rundt 28 millioner til gode prosjekter i Nord-Norge. Her kan du se hvor pengene har gått!
2024 har vært et år hvor mye har vært nytt for oss i Barentssekretariatet. Med en helt ny tilskuddsordning, skulle vi legge til rette for bedre nordnorske lokalsamfunn gjennom samarbeid med våre naboer nord i Norden.
Det vi var aller mest spent på, var hvem som ville bruke tilskuddsordningen. Ville lag, foreninger, næringsliv og offentlige virksomheter finne relevante samarbeidspartnere nord i Finland eller Sverige, eller på Færøyene, Island, Grønland og det arktiske USA og Canada? Ville de finne gode samarbeidsprosjekter til gode for sine lokalsamfunn?
Med fasit i hånd kan vi svare JA på disse spørsmålene. Nå mot slutten av året har vi gitt ut hele 28 millioner til gode formål i HELE Nord-Norge.
– Vi er veldig stolte av det vi har fått til gjennom 2024. Støtten vår har gått til mange forskjellige organisasjoner, og prosjekter med stor variasjon. Alle prosjektene, store som små, har på sitt vis bidratt til bedre lokalsamfunn i Nord-Norge, gjennom å skape bolyst, aktivitet og på sikt også kanskje noen nye arbeidsplasser, forteller Marit Egholm Jacobsen, som har vært konstituert leder i Barentssekretariatet i 2024.
God bredde i prosjektene
Innen vår brede ordning kalt Barentsmidler, har vi mottatt 76 søknader. Av disse har vi innvilget hele 58. Blant disse har vært en rekke gode prosjekter innen kultur, næringsutvikling, idrett og annet samfunnsliv, som har delt på til sammen 22 millioner kroner.
På følgende områder er prosjektene fordelt:
- Kultur: 25 prosjekter
- Næringsliv: 7 prosjekter
- Sport/idrett: 8 prosjekter
- Sivilt samfunn: 9 prosjekter
- Utdanning: 9 prosjekter
- Ungdom: 6 prosjekter
- Urfolk 10 prosjekter
På våre nettsider finner du en oversikt over alle prosjektene vi har støttet gjennom året.
Stor konkurranse om BarentsKult-midlene
I tillegg mottok vi gjennom 2024 rekordmange søkere til vårt BarentsKult-program. Av de 27 søknadene vi fikk inn, ble seks millioner fordelt mellom 13 nyskapende prosjekter innen profesjonell kunst og kultur.
– De rekordmange søknadene viser at BarentsKult er et viktig program for det profesjonelle kunst- og kulturmiljøet i Nord-Norge. Kultur er viktig for å skape gode lokalsamfunn i Nord-Norge, og vi er derfor glade for å kunne bidra til dette gjennom ordningen. Med den harde konkurransen som var om disse midlene i år, måtte vi dessverre også prioritere bort noen gode og støtteverdige prosjekter, forteller kulturrådgiver Margrethe Alnes.
Årets BarentsKult-tildeling er gjort i samarbeid med et faglig råd, bestående av medarbeidere fra kulturavdelingene hos de nordnorske fylkeskommunene.
BarentsUng – vårt helt nye ungdomsprogram
I 2024 lanserte vi også BarentsUng, vårt helt nye støtteprogram rettet mot ungdom og unge voksne. Gjennom programmet kan unge mellom 15 og 30 søke om støtte til prosjekter de vil gjennomføre, eller reisestøtte til internasjonale arrangementer innen Barentsregionen.
Status ved årets slutt er at vi har støttet seks rene ungdomsprosjekter. Blant dem er «Young leaders in Barents», et utviklingsprogram for unge idrettsledere i Barentsregionen, «Arctic Skills», en kunnskapskonkurranse for yrkesfagselever, og «Riddu Nuora», ungdomsprogrammet under urfolksfestivalen Riddu Riđđu.
I tillegg til prosjektstøtten har vi også gitt reisestøtte til ti unge som skulle delta på ulike internasjonale arrangementer.
– BarentsUng har hatt en god start i 2024. Gjennom 2025 håper vi å gjøre programmet enda mer kjent blant unge i Nord-Norge, slik at vi kan få enda flere søkere, forteller vår ungdomsrådgiver Liza Vassilieva.
Spredt utover alle fylker
Gledelig er det også at vi har fått godt med søkere fra alle de tre nordnorske fylkene. Nytt av året er også muligheten for søknader fra de sørsamiske områdene i Norge.
Slik var fordelingen mellom fylkene:
- Nordland 17 prosjekter
- Troms 30 prosjekter
- Finnmark 36 prosjekter
– Vi ser at vi har en liten overvekt av prosjekter fra Finnmark, men det er i tråd med oppdraget vi har fått fra Kommunal- og distriktsdepartementet, som har ønsket at vi skal jobbe ekstra opp mot Øst-Finnmark i 2024. Men i 2025 må vi jobbe enda mer med å gjøre ordningene våre kjent i alle de tre nordnorske fylkene, sier Kenneth Stålsett, som tiltrådte som ny daglig leder fra november i år.
Les mer fra våre prosjektbesøk
I løpet av året har vi også besøkt en rekke av prosjektene vi har støttet. Gjennom å fortelle hva disse prosjektene har gjennomført, håper vi også å inspirere andre til å søke støtte hos oss.
Våre rapporter fra disse besøkene kan dere lese i artiklene under:
- Scenekunst i snøbyger – historisk nordnorsk-canadisk prosjekt
- Verdens første teaterforestilling på umesamisk – med støtte fra BarentsKult
- VR-teknologi kan skape arbeidsplasser – ved hjelp av finsk kompetanse
- Fullt hus på Generation Barents
- Barents Games – Barentssekretariatets støtte har vært helt avgjørende
På kartet under kan du se hvor prosjektene Barentssekretariatet har foregått gjennom 2024. Jo større den blå prikken er, desto mer prosjektaktivitet har foregått på dette stedet: