– Barentssekretariatets støtte er helt avgjørende
Gjennom flere år har Barents Games skapt idrettsglede og motivasjon for ungdom i Barentsregionen. Dette hadde ikke kunne skje uten støtten fra Barentssekretariatet, forteller prosjektlederen.
Fra i år har Barentssekretariatet et nytt oppdrag, hvor vi skal bidra til å skape bedre nordnorske lokalsamfunn gjennom å samarbeide med våre naboland.
Idrett er en viktig del av samfunnslivet de fleste nordnorske kommuner, og for utøverne ute i lokalmiljøene blir det en ekstra vitamininnsprøyting å kunne delta på et stort, internasjonalt idrettsstevne som Barents Games.
Siden oppstarten i 2015 har Barentssekretariatet vært en viktig økonomisk støttespiller og samarbeidspartner for Barents Games. Nylig ble årets sommerleker arrangert i de finske byene Kemi og Tornio.
– Barentssekretariatets støtte er helt avgjørende for at vi skal kunne arrangere Barents Games i nord. Det gir oss ressurser, ikke bare økonomiske, men også menneskelige ressurser i form av nettverk og kompetanse, forteller Vera Arntzen, som er internasjonal koordinator for Barents Sport.
Idretten er viktig for samfunnet
Idrett spiller en sentral rolle i nordnorske lokalsamfunn. Den bidrar til å fremme helse, fellesskap og sosial integrasjon, særlig i små og spredt befolkede kommuner. Lokale idrettslag blir ofte viktige samlingspunkter, der unge og voksne kan møtes og bygge relasjoner på tvers av aldersgrupper.
Barents Games er et strålende eksempel på hvordan idrett ikke bare fremmer konkurranse og prestasjon, men også skaper tettere bånd med våre nordiske naboer i Barentsregionen. Derfor er arrangementet svært viktig for nordnorsk idrett, mener Arntzen.
– Ved å arrangere Barents Games får utøvere i Nord-Norge et tilbud mellom sine vanlige treningsøkter og kampprogram. I stedet for å måtte reise langt sørover eller til andre land for å konkurrere, får de et lokalt tilbud i disse idrettene. Noen av de mindre idrettene er store, med mange ressurser, mens andre har færre ressurser. Under Barents Games konkurrerer alle på like vilkår, forteller hun.
Hør mer om hvordan Barents Games kom til i vår podcastserie om Barentssamarbeidets historie.
Stemningsrapport fra Kemi og Tornio
Barentssekretariatet tok i slutten av august turen til de finske byene Kemi og Tornio for å besøke årets sommerleker. På friidrettsbanen treffer vi 16 år gamle Viktor Stattin fra Harstad, som deltok øvelsen 400 meter hekk. Han var med i Barents Games for aller første i gang.
– Jeg synes det er ganske koselig. Det er litt langt å reise til Finland, men det er verdt det. Vi har veldig god lagstemning i det norske laget, og det er ganske kult å treffe deltagerne fra de andre landene. Jeg har aldri vært med på en internasjonal konkurranse før, så det er noe nytt for meg, forteller han.
Finske Anessa Kisner konkurrerer også på friidrettsbanen, og hun setter også pris på en annerledes konkurranse enn dem hun deltar i til daglig.
– Jeg synes det er veldig fint, det gir mye motivasjon å kunne konkurrere mot utøvere fra andre land. Det er en litt annen type konkurranse enn det ville vært bare med finske utøvere. Det er også veldig hyggelig å bli kjent med disse menneskene og snakke med dem, sier hun.