Ny episode av «Helt på grensa» – en reise tilbake til Barentssamarbeidets gullalder

I den siste sesongen av podcasten vår har vi sett historien til Barentssamarbeidet. Nå har vi kommet til samarbeidets virkelige gullalder; 2000 og 2010-tallet.

Published 13. oktober 2023

Barentssekretariatet har gjennom 2023 laget en ny sesong av podcasten «Helt på grensa». Der har vi gjort et dypdykk i Barentssamarbeidets historie. I år skulle samarbeidet egentlig hatt 30-årsjubileum, men Russlands krig i Ukraina satt en stopper for den store jubileumsfesten.

Istedenfor har vi i denne sesongen av «Helt på grensa» sett tilbake på historien, på hva vi har oppnådd gjennom 30 års folk til folk-samarbeid i Barentsregionen. Og ikke minst, sett på om det fins noe framtidshåp for samarbeidet.

I den tredje episoden møter du:

  • Inger Blix Kvammen, en av grunnleggerne av Pikene på Broen og Barents Spektakel
  • Henrik Olsen, som jobbet over år med internasjonalt urfolksarbeid på festivalen Riddu Riđđu
  • Claes Gregart, tidlligere prosjektleder for Barents Games
  • Signe Marie Fidje Store, tidligere bryter og deltager i OL og Barents Games
  • Peter Haugseth, sosialantropolog ved UIT Norges arktiske universitet, og ekspert på Barentssamarbeidet på 2000- og 2010-tallet

Teksten fortsetter under bildene.

2000- og 2010-tallet – Barentssamarbeidets gullalder

Gjennom 30 år har deltagerne i Barentssamarbeidet jobbet for et godt naboskap mellom folk i regionen. I den I tredje episode av «Helt på grensa» skal vi tilbake til den virkelige gullalderen; 2000 og 2010-tallet. Da vokste viktige arrangementer innen kultur og idrett frem, og storpolitikken rettet på nytt sitt blikk mot Barentsregionen. I episoden forteller vi også hvorfor Barentssamarbeidet var viktige for at dette skulle skje.

– Det var en periode som var full av nye muligheter, det var fullt av optimisme og håp, forteller Inger Blix Kvammen.

Hun var på 90-tallet med på å starte kunst- og kulturkolletivet «Pikene på broen» i Kirkenes, og i episoden forteller hun om hvordan festivalen «Barents Spektakel» kom til. Videre forteller vi historien om hvordan idrettskonkurransen Barents Games vokste seg til et stort og viktig arrangement for idrettsungdom i Barentsregionen, og vi forteller om festivalen Riddu Riđđus viktige internasjonale urfolksarbeid i denne perioden. Felles for alle at de takker Barentssamarbeidet for at det var mulig å realisere deres mål.

Her finner du podcasten

Episoden er tilgjengelig på de fleste store podcastplattformer. Direktelinker til episoden på Spotify, Apple Podcast og Soundcloud finner du her. Hvis du vil varsles automatisk når de neste episodene slippes, kan du abonnere på våre kanaler i disse plattformene.

I disse podcastplattformene finner du også de to første episodene i denne serien, og de tidligere sesongene av «Helt på grensa».

Episoden som nå er sluppet er den tredje av fire i denne serien. I fjerde episode skal vi se på hvor Barentssamarbeidet står nå, og hvordan det kan bli i fremtiden. Episoden slippes senere i høst.