Scenekunst i snøbyger – historisk
nordnorsk-canadisk samarbeid!

Visste du at Barentssekretariatet også kan støtte ditt samarbeid med en partner i det arktiske Canada og USA? Nylig gjennomførte Davvi – senter for scenekunst det aller første slike prosjektet vi har støttet.

Published 25. november 2024

Med vår nye tilskuddsordning vi innførte på rett over nyttår, åpner vi for å støtte prosjekter med flere land.

Bor du i Nord-Norge, og planlegger et prosjekt som kan gjøre ditt lokalsamfunn bedre, har du nå mulighet til å få med deg samarbeidspartnere fra det arktiske Canada og USA, Island, Færøyene og Grønland, i tillegg til våre aller nærmeste naboer nord i Finland og Sverige.

Når vi nærmer oss slutten av 2024 ser vi at de aller fleste av våre søkere har funnet seg finske og svenske samarbeidspartnere. Men tidligere i høst tok vi den historiske beslutningen å støtte vårt første prosjekt med en canadisk samarbeidspartner.

– Når vi søker etter partnere til å bedre vår kompetanse, leter vi etter de beste. Det var grunnen til at vi så mot Canada. I dette prosjektet har vi vært så heldige at vi har fått deltakere med oss fra Nord-Canada. Det er en god match når vi også jobber i nord, og vi opplever at det er noen likhetspunkter der mellom oss og dem, forteller Susanne Næss Nielsen.

Møtt av autentisk nordnorsk vintervær

Hun leder Davvi – senter for scenekunst, som er en aktør som jobber i hele Nord-Norge.

Nylig gjennomførte de prosjektet «Performing Arts Relay Language // Landscape» i Bodø. Der fikk Davvi blant annet besøk av scenekunstnere fra Yukon, en utkantregion i det nordlige Canada. Under samlingen i Bodø jobbet de sammen med å utvikle nye idéer til scenekunst. Hvorfor støttet Barentssekretariatet «Performing Arts Relay Language // Landscape»?

Barentssekretariatet har støttet prosjektet med 81.000 kroner.

Vi vurderer «Performing Arts Relay Language // Landscape» som et godt nettverksprosjekt som vil bidra til kompetanseutvikling for deltakerne. Vi tror denne typen tiltak som gir deltakerne påfyll av kompetanse og mulighet til å utveksle erfaringer med interessefeller fra andre land i nord, vil kunne bidra til at kunstnere velger å bli i nord.

Prosjektet bidrar til at deltakerne utvikler seg, og kan gi dem nye ideer og basis for fremtidig samarbeid med de utenlandske aktørene de møter.  

Barentssekretariatet synes samarbeidsinnholdet i prosjektet er godt.  Tiltaket er utviklet i samarbeid mellom nordnorsk og kanadisk partner, og selve arrangementet gir deltakerne mulighet til å arbeide sammen.

Under besøket fikk de canadiske gjestene møte på autentisk nordnorsk novembervær. For deler av scenekunstlaben ble gjennomført utendørs, i liten kuling, snø- og sluddbyger.

– Vi har kalt denne labben Language and Landscape, hvor vi jobber i Bodø-landskapet og utforsker nye metoder for å skape kunst, forteller hun, og legger til:

– Det handler mye om det å være seg selv i møte med naturen, med elementene. Det å være for mange vedkommende på en fremmed plass. Å forsøke å skape en form for mening i det nye landskapet man står i. Ofte søker man etter mange forskjellige former for informasjon. Når man blir plassert i et helt annet landskap enn det man er kjent med, blir det også ny informasjon man får inn. Det prøver vi å bearbeide her, når vi jobber sammen.

Viktig kontakt med arktiske kolleger

Og Næss Nielsen tror også det er særlig viktig å forene kreftene i de nordlige, perifere områdene.

– Vi som jobber i det panarktiske området har mange felles erfaringer som man kan dra nytte av. Det er også en del forskjeller som gjør det spennende å snakke sammen på et dypere plan, forteller hun.

Blant de tilreisende fra Whitehorse, Yukon var Gloria Mok, produsent i teaterselskapet Nightswimming. Også hun ser verdien av å møte kolleger som jobber i den nordlige delen av verden.

– Jeg tror det er viktig for forskjellige folk i de nordlige arktiske områdene å samarbeide, fordi jeg tror vi deler mange av utfordringene vi står overfor når det gjelder isolasjon fra andre mer befolkede byer, vanligvis i sør, som blir knutepunkter for kultur og kunst. Og jeg tror mange ikke innser at vi i nord har mye å bringe når det gjelder unike kunstneriske uttrykk og stemmer, forteller Gloria Mok.