God Jul til alle barentsborgere

Barentssekretariatet ønsker god jul og håper dere bruker høytiden til å klekke ut kreative prosjektideer for det nye året.
Jul

Jul i Kirkenes. (Foto: Ksenia Novikova)

Etter et særdeles trøblete år for grenseoverskridende samarbeid, har Barentssekretariatet gått inn for landing i en gla-rus rundt den positive evalueringen av prosjektsamarbeidet og den enormt gode responsen på NRK-dokumentaren om Barentsprosjektet Barents Hockey League. 

­­

TV-dokumentaren Puckers har på et glitrende vis klart å få frem det unike ved livet i i nord og vårt gode vennskap med venner i Russland og Finland. For oss er ikke Russland noe stort og skummelt, langt langt borte. Det å kunne vise dette på riksdekkende TV er viktig for å få flere til å forstå betydningen av kontakt og samarbeid på tvers av grensa i nord.

Forhåpentligvis vil det gjøre det enklere å få et enda større fokus på Barentssamarbeidet i årene som kommer. Det vil kunne løfte frem enda flere prosjekter enn Barents Hockey League. 

Selv om grensene er stengt på ubestemt tid, håper vi at dere ikke legger alt som heter barentssamarbeid i skuffen. Det er viktig at dere holder kontakten med deres russiske venner gjennom hele denne perioden. Så lenge koronopandemien herjer vil også Barentssekretariatet støtte digital prosjektgjennomføring og kostnader forbundet med leie av utstyr til dette. Les mer om dette her. 

Mens vi venter på normale tider, var det særdeles hyggelig å lese evalueringsrapporten fra NiBR om Barentssekretariatets arbeid. Det var meget hyggelig lesning, der konklusjoner om at prosjektdeltakerne opplever samarbeidet som både tettere og mer vellykket enn for en del år tilbake var den mest gledelige. Dersom du ønsker å lese mer om rapporten, finner du det her.

Før eller siden åpner grensen
Det er mye vi ikke vet for den kommende perioden, men en ting vet vi helt sikkert. På et eller annet tidspunkt vil grensen åpne igjen i en verden der vi har kontroll på smittespredningen. Da håper vi at dere umiddelbart begynner å planlegge neste reise til Russland. I Barentssekretariatet har vi fjernet søknadsfristene og saksbehandler fortløpende. Når grensen en dag åpner, vil det være rådgiverne på Barentssekretariatet sin viktigste stund på lang tid. Fokuset på saksbehandling vil da trumfe alt annet arbeid. Om du har spørsmål til oss, finn kontaktinfo her.

Ikke minst vil det være viktig for oss å kunne bidra med oppdatert kunnskap om hvilke regler som gjelder. Selv om helsemyndighetene får kontroll over pandemien, vil det komme smitteverntiltak i kjølevannet av krisen som sikkert vil følge oss i mange år fremover. Med hjelp av våre russlandskontor, den gode kontakten vi har med konsulatet i Murmansk og alle våre andre kontakter, vil vi skaffe oss den nødvendige oversikten over situasjonen. Den informasjonen skal vi få oppdatert jevnlig og videreformidlet til dere som skal ut på prosjektreise når den tid kommer. 

Helse skal alltid prioriteres først. Derfor vil vi aldri råde noen til å krysse grensen før alle myndigheter sier at dette er OK. 

Gi oss analoge treff
Vi håper verden snart blir en mer normal plass og at vi kan treffes mye mer enn det vi har fått til i 2020. Det er bra med digitale hjelpemidler for å vedlikeholde kontakten, men Barentssamarbeidet skal for alltid ha hovedfokus på analoge møteplasser. 

Thorvald Stoltenbergs visjon var å gi nordmenn, russere, finner og svensker muligheten til å treffes og bygge vennskap. Vi er kanskje satt litt på pause i år, men vi skal ikke la teknologi eller pandemi være det som stopper våre møter ansikt til ansikt på tvers av grensene. Vi håper 2021 blir et år der vi får vist dette sterkere enn noen gang før. 

God Jul og Godt Nyttår.