13 nye barentsprosjekter i mai

1,6 millioner kroner ble i mai fordelt til et bredt spekter av barentsprosjekter fra hele landsdelen. Blant annet skal Alta Soul og Blues festival kjøre et prosjekt med opplæring av russiske lydteknikere og frivillige til gjennomføring av egne festivaler i Russland.

­­

Gjennom en rekke barentsprosjekter har den norske festivalmodellen, med stor bruk av frivillige til gjennomføringen, spredd seg til russiske festivaler. De siste årene har svært mange frivillige på norske festivaler vært russiske ungdommer, og dette viser seg nå i praksis i Russland. For eksempel på festivalen Barents Bird som ble arrangert i Murmansk i april.

Barents Sound and Soul

Gjennom prosjektet Barents sound and soul ønsker festivalarrangørene å ta dette arbeidet videre, og styrke russiske festivalarrangørers kompetanse og øke deres bruk av frivillige til å gjennomføre festivaler. Det er imidlertid mangel på teknisk kompetanse for å få gjennomført arrangementene, spesielt hva angår lyd. Derfor satser nå Alta Soul og Blues Festival på å dele av sin kunnskap under årets festival og forsøke å bygge opp et miljø rundt lydteknikk både på norsk og russisk side. Søker forteller at dette er et forsøk på å gjøre Barentsregionen «sjølforsynt» på lydteknikere, så de slipper å søke ut av regionen hver gang dette trengs. Barentssekretariatet har støttet dette prosjektet med 220 000 kroner.

Cross Dressing Sapmi

Et annet prosjekt som har fått støtte i mai er teater-workshopen ”Cross-dressing i Sápmi”. Den vil gå over tre dager og samle 15-20 ungdommer for en spennende reise inn i cross-dressingens verden under festivalen Márkomeannu på Evenes i Nordland. Deltakerne får forske i "det annet kjønn" og utvikle hver sin karakter.

Metoden baserer seg på drag-teknikken ”Dragking for a day” utviklet av Diane Torr, der man begynner i et stort uttrykk som man stadig fordyper og nyanserer under arbeidets gang. Det kan sammenlignes visse klovn- og masketeknikker, der man går ”utenfra og inn”. Arbeidet omfatter fysisk og mentalt arbeid: kroppsspråk, stemmearbeid, bevissthet om kommunikasjon og hvordan man relaterer seg til andre mennesker og omgivelsene, undersøke relasjoner mellom kjønn, forventninger til kjønn og forskjeller/likheter mellom kjønn.

Barentssekretariatet søkes i all hovedsak om å dekke kostnader knyttet til den russiske deltakelsen, men også noe av reise- og oppholdskostnadene for norske deltakere. Prosjektet er støttet med 150 000 kroner fra Barentssekretariatet.

Utvikling av reiselivsnæringa i Pechenga

Kirkenes Næringshage er i startfasen for et prosjekt der de skal kartlegge mulighetene for å samarbeide innenfor reiselivsnæringen i Sør-Varanger og Pechenga. Næringsforeningene i grensekommunene og reiselivsselskaper skal bidra til å finne ut hvordan man kan gjøre området mer attraktivt for turister, og hvordan begge kommuner kan dra nytte  av hverandre til å mutvikle nye reiselivsprodukter. Prosjektet er støttet med 175 000 kroner fra Barentssekretariatet.

Toppenkurset

Toppenkurset i Vefsn er et klassisk folk-til-folk prosjekt som Barentssekretariatet har støttet i en årrekke og som involverer mange barn og unge. I år har Barentssekretariatet bidratt med 150 000 kroner i støtte for at 11 unge russiske gryende orkesterspillere fra Karelian Youth Orchestra Society får delta på sommerskole og festival i Nordland.

Toppen internasjonale sommerakademi og musikkfestival arrangeres 4. - 10. juli på Vefsn folkehøgskole i Nordland, der rundt 110 deltakere på alle nivå i alderen 7 - 26 år møtes på sommermusikkskolen, spiller i orkester, deltar i pianoklasse eller orgelklasse. På ei uke er det rundt 15 ulike konserter, sosialt samvær, og et variert musikalsk tilbud. Søkeren ønsker å inspirere barn og unge til å bli yrkesmusikere eller flinke, ivrige amatører. 

Under ser du en fullstendig liste over hvilke prosjekter som har fått støtte i mai. 

Last ned prosjektliste.

­­

Naboer og venner, mellomprosjekt 2016

Kunstskolen Tromsø kommune

 


Spiret/Rostok besøker Mo i Rana

Norbareus

 


Kysten Improptur – Norsk-russisk folkjazz musikk i Barents

Helgeland Sinfonietta

 


TRADsenter med fokus på immateriell kulturarv

Midt-Troms Museum

 


Cross-dressing i Sapmi

Markomeannu

 


Barents Sound and Soul

Alta Soul- og Bluesfestival

 


Murmankysten og Murmansk by i russisk-norske historiske relasjoner

UIT Norges Arktiske Universitet

 


Nordområdene og 22. juni 1941

Narviksenteret

 


Vennskapsbesøk fra Berlevåg til Arkhangelsk

Norsk-russisk vennskapsforening


Utvikling av reiselivsnæringa i Pechenga

Kirkenes Næringshage

 


Studietur til Murmansk

YATA Tromsø

 


Toppenkurs

Vefsn unge strykere

 


The future young leaders of the Barents Region

Ungdommens fylkesråd Troms Fylke

­­