Pomorhandelen i en ny tid

Bli kjent med den moderne pomorhandelen under Pomorfestivalen i Vardø.

Pomorfestivalen arrangeres i Vardø for å hylle pomorhandelen som i flere århundrer foregikk mellom nordmenn og russiske sjøfarere, og byens norsk-russiske historie skrives fortsatt. 

Slik vi i vår tid gjerne reiser på "harrytur" til våre naboland, gjorde folk før i tiden også. Frem til den russiske revolusjonen, reiste russiske sjøfolk i nord vestover til Vardø for å handle, og på 1800-tallet kunne det være flere hundre pomorskip i Vardø havn.

I dag bor det rundt 2000 mennesker i Vardø. Til tross for stor fraflytting i de senere år, har innbyggerne tro på fremtiden. Norges østligste by er i ferd med å etablere seg som en turistperle. 

Vardø, Finnmark, Norway
Vardø sett fra Vardøhus festning.

Den historiske forbindelsen med russere fra Arkhangelsk-regionen, skal også bidra når Vardø bygger seg opp som turistdestinasjon.

– Vi ser på det moderne pomorsamarbeidet, eller pomorhandelen, som å ta tak i det vi har forutsetninger for å selge i dag. Sammen med våre russiske venner ønsker vi å utvikle turismen både her og der, forteller festivalarrangør Gry Anita Kristiansen. 

Gry Anita Kristiansen
Gry er kulturpiloten som arrangerer Pomorfestivalen på vegne av Vardø kommune.

Kunst som ressurs

Vardø er en av Norges eldste byer og Nord-Norges arnested. Klimaet her er arktisk. Etter istiden var Vardø for øvrig blant stedene hvor isen trakk seg tilbake først. De rike havressursene gjorde at mange valgte å slå seg ned her. 

– Fiskerne og pomorene solgte og byttet det som var salgbart da. I dag ser vi at det er kunst som selger, spesielt kunst i bybildet, forteller Gry Anita Kristiansen.

De siste årene har arrangørene av Pomorfestivalen invitert det russiske kunstnerkollektivet Taibola fra Arkhangelsk for å lage festivalkunst. Skulpturene Taibola har bygget er nå blant byens mest fotograferte motiv.

Fishermen in Vardø
Kunstverket "Fiskere bærer lys" som Taibola bygget i 2019.

Hyller fugleriket Hornøya

På grunn av pandemien, så det en stund ut som om det ikke skulle bli noen Pomorfestival i år. 

De kreative arrangørene bestemte seg derfor for å lage en digital festival. Den blir en en slags tidskapsel av Vardø, som forhåpentligvis skal glede fremtidens seere. I år kan Pomorfestivalen dessuten følges på festivalens nettside, uansett hvor man er i verden.

Kunstnerne fra Russland er med i år også.

– Vi pleier å reise som et stort lag til Vardø for å bygge skulpturer og være med på festivalen. Det er veldig artig, men planene ble endret på grunn av COVID-19. Siden grensen er stengt, bygger vi i Arkhangelsk og filmer hele prosessen, sier Ilya Kuzubov som er daglig leder for Taibola.


Daglige direktesendinger på YouTube lar deg se byggingen av Vardøs nye kunst minutt for minutt.

Årets kunstverk blir en hyllest til fuglene på Hornøya. 

Fugleparadiset nås på bare fem minutter fra Vardø. I fremtiden skal kaia som båten dit går fra, prydes av to fuglekikkere og en lundefugl av tre, to og en halv meter høy – som nok et bevis på at Vardø er en kunstby hvor pomorforbindelsen fortsatt står sterkt.

 

Nyttig informasjon:

  • Så lenge koronakrisen pågår, gir Barentssekretariatet prosjektstøtte til digitalt samarbeid. Les mer >>>
  • Visit Vardø er nettsiden for deg som vil lære mer om denne unike byen og besøke Hornøya.
  • Du kan bli med på det digitale programmet for Pomorfestivalen 2020 her.