Livet på den russiske tundraen

Reisebrev og video fra Naryan-Mar. Vi besøkte urfolksgruppen Vi Tu-nenetserne langt øst i Barentsregionen.
På tundraen utenfor Nelmin Nos holder nenetserne fra Vi-Tu samfunnet på med reindrift.

Langt øst i Barentsregionen ligger den russiske byen Naryan-Mar. Krysser du Petsjora-elven finner du flere landsbyer og bosettinger hvor urfolksgruppen Nenetserne holder til. På tundraen lever de av tradisjonell reindrift. 

­­

Flyet lander på flyplassen omtrent tre kilometer utenfor hovedstaden i Nenetsk autonome okrug i Russland. Gradestokken viser tjue minus, - et sjenert vårtegn ifølge Andrey Vokuev som jobber for Barentssekretariatet i Naryan-Mar. Vinteren er nådeløs i området rundt Petsjora-elven, men det stopper ikke lokalbefolkningen. Heller tvert i mot. 

– Vinteren er den beste tiden på året, sier reindriftsgjeteren, Andrey Grigitievich Yavtisiy, mens han lar meg hilse på de tamme reinsdyrene som står utenfor lavvoen hans.

Ute på Malozemelskaya tundra skjærer vinden gjennom begge scooterjakkene, ullgenseren og ullundertøyet mitt. Vi har kjørt snøscooter i tre timer for å komme ut til Vi Tu-samfunnet. 

– Vinteren er ikke farlig, slik som vårens uberegnelige is. Den har heller ingen mygg som plager oss og reinsdyrene slik som om sommeren. Vi foretrekker den kalde vinteren og dens snøstormer over de andre årstidene, sier Grigitievich Yavtisiy mens han skjenker koppene våre fulle av varm te. 

Hver måned pakkes lavvoene og alt av utstyr ned. Da er det på tide å flytte slik at reinsdyrene finner mer mat.

40 år på tundraen

Grigitievich Yavtisiy har holdt på med reindrift hele sitt liv. Familien roterer på hvem som er ute på tundraen sammen med reinsdyrene. Vanligvis er de ute på månedsvis i gangen.

– Når barna ikke er på skolen i Naryan-Mar er de her ute sammen med oss. Det er viktig og tungt arbeid, så hele familien hjelper til, forteller Grigitievich Yavtisiy stolt.

De som ikke er ute på tundraen bor i landsbyen Nelmin Nos. Barna går på skole i Naryan-Mar, regionhovedstaden som ligger på den andre siden av elva. 

Hver måned pakkes lavvoene og alt av utstyr ned. Da er det på tide å flytte slik at reinsdyrene finner mer mat.

Innimellom får de besøk av turister som overnatter hos dem. Mange av de besøkende er fra Russland, men det kommer også nysgjerrige mennesker fra utlandet. 

– Det er utrolig interessant for oss å få besøk fra andre nasjoner. Da lærer vi av dem, og de lærer av oss, sier Grigitievich Yavtisiy. 

– Vi deltar ofte på reinkappkjørings konkurranser med reinene våre. Da må dyra være sosialiserte, og det blir av at vi får besøk av turister og av turene de får inn til Naryan-Mar, forteller Grigitievich Yavtisiys.

Folkefest i Naryan-Mar

Grigitievich Yavtisiys kone, Olga, har hentet noen av reinsdyrene for å ta dem med på den årlige snøscooterfestivalen i Naryan-Mar. Der får de fremmøtte prøvd å kjøre med rein og slede. 

Under festivalen kommer tusenvis av mennesker fra hele regionen til Naryan-Mar. Det serveres lokal mat, selges hjemmelagde klær og det avholdes flere tradisjonelle spill og aktiviteter. I tillegg er det konserter og motorshow på agendaen. 

– I 22 år har dette vært den store årlige folkefesten i Naryan-Mar, forteller Vokuev. 

Se video fra da vi besøkte Naryan-Mar:

Prosjekter i Naryan-Mar

Flere av prosjektsøkerne velger å arrangere sitt norsk-russiske samarbeid i Naryan-Mar. Blant annet valgte Pasvik Folkehøgskole å samarbeide med skolene i byen. 

Se video fra folkehøgskolens besøk i i Nenetsk autonome okrug i Russland:

 

Barentssekretariatet har informasjonskontor i Murmansk, Arkhangelsk og i Naryan-Mar. Disse kan kontaktes om du behøver hjelp til å få russiske partnere til ditt prosjekt. I videoen under møter du Andrey Vokuev, som jobber for oss i Naryan Mar. Her kan du få hjelp til å realisere ditt prosjekt i Nenets.

 

­­