Nytt løft for jente-fotballen i Murmansk

Disse jentene er de eneste niåringene som spiller jentefotball i Murmansk i dag. Nå ønsker Finnmark fotballkrets å mangedoble antallet igjen.

I Murmansk spiller guttene fotball og jentene basketball.- Hva skal jeg gjøre for å få foreldrene til å forstå at også jenter kan spille fotball, spør trener Anton Skljarov til Roger Finjord fra Finnmark fotballkrets. 

­­

- Jeg ønsker å bli en stjerne, sier ni år gamle Nastya etter at treningen er ferdig. 

Hun er en av syv jenter fra Murmansk som har samlet seg i gymsalen på Kadett-skolen sør i byen denne fredags ettermiddagen.

Angela og Masha synes det er kjempemoro med fotball.

Anton Skljarov har jobbet som fotballtrener for gutter på skoler rundt i Murmansk hele sitt voksne liv. De siste årene har damefotball blitt en vel så viktig del av hverdagen hans, men rekrutteringen er ikke like enkel som for jentefotballtrenere i Norge. 

- Mødrene sier at fotball er en guttesport som ikke jenter skal holde på med. Foreldrene mener det er for røft for dem, forteller Anton. 

Suksessprosjekt
I 2012 startet Roger Finjord og Finnmark Fotballkrets opp det første prosjektet for å få fart på jentefotballen i Murmansk, sammen med blant annet Anton Skljarov. 

Roger tok med seg spillere og lag fra Finnmark inn til Murmansk for å gi russerne kamptrening og øke fotballforståelsen deres.

Sakte men sikkert økte antallet jenter som deltok og kvaliteten på spillet deres. I løpet av noen år ble ei enslig jente til 200 aktive jenter som spilte fotball i Murmansk.

- Et høydepunkt for mange av dem var da de på samlingen i fjor klarte å slå et av lagene fra Norge. Det var som om de hadde vunnet VM, forteller Roger.

Roger Finjord er imponert over fremskrittene til fotballjentene.

Andre generasjon
Denne høsten har hans gode samarbeidspartner Anton startet opp et ny generasjon med fotballjenter i Murmansk.

Selv om de klarte å få stor oppsving for jentefotballen for noen år tilbake, møter de på mye av de samme problemene som da de startet det forrige prosjektet. 

- Jeg prøvde å få en av venninne mine til å bli med, men hun ville heller spille basket. De aller fleste av mine venner spiller basketball, men vi håper å få de med på fotballen snart, sier Lisa. 

Blir dette prosjektet en like stor suksess som det forrige, vil antallet spillere mangedobles i løpet av det nærmeste året.

Roger sier at i hans ungdom møtte man de samme holdningene til jentefotball i Finnmark som en ser i Murmansk i dag. Men når stadig flere jenter ble med, endret også holdningene seg blant jenter og ikke minst hos foreldrene deres. 

- Du må bare ta med foreldrene på trening og vise dem at dette er en super sport for både jenter og gutter, sier Roger til Anton.

Stor fremgang
Denne gjengen med fotballjenter har holdt på i et halvt år nå. Roger har vært innom treningene med jevne mellomrom og det har blitt et viktig prosjekt for han å løfte frem en ny generasjon med fotballjenter i den russiske havnebyen. 

- Dere har blitt utrolig mye bedre enn siden sist jeg så dere, skryter Roger etter at treningen er ferdig. 

Trener Anton håper at Emily og Masha (høyre) snart har mange flere medspillere på treningene.

Han forteller at til våren skal hele gjengen bli med til Kirkenes på sin første samling med norske fotballjenter. Da kan de for første gang spille skikkelig kamp også, siden de ikke har noen andre lag å spille mot i Murmansk.

Bare to av jentene har vært i Norge før, så for de aller fleste vil turen til Kirkenes bli en helt ny opplevelse for dem. 

Der vil de trene, spise og bo sammen med jevnaldrende fotballjenter fra Kirkenes. Forhåpentligvis vil de plukke opp litt fotballforståelse og noen finter på veien også. 

- Med god trening skal du ikke se bort ifra at de blir så gode at de slår noen av de norske lagene. Akkurat som den forrige gjengen gjorde. Da tenker jeg det blir jubelscener, smiler Roger. 

Se alle bildene vi tok på treningen på Kadett-skolen i Murmansk. (Alle foto: Jonas Karlsbakk) 

 

jentefotball_01_web