Lytt til podcasten "Helt på grensa"

Sjekk ut Barentssekretariatets podcast.

Podcasten "Helt på grensa" forteller om hvordan det er å være nærmeste nabo til Russland. Her får du et innblikk i alt fra hvordan vanlige folk lever i grenseland, til politiske utfordringer og hvordan myndigheter arbeider opp mot den norsk-russiske grensa. 

Gjester vil fortelle om kulturkræsj, storpolitikk og ukjente historier som du ikke lærer om på skolebenken. Velkommen til Barentssekretariatets podkast som forteller om et Norge du kanskje ikke kjenner til.

På Barentssekretariatet har vi troen på at dialog og gode mellommenneskelige møter river ned stereotypier og skaper tillit mellom folk. Gjennom en podkast kan vi ta de gode samtalene ut til folket. Der video ikke egner seg som plattform, er radio et unikt medium, som stadig flere hører på.

Anja Salo og Amanda Åsberg leder Barentssekretariatets podcast, og tar pulsen på livet i grensesona mellom Norge og Russland. ­Da er det naturlig å starte den første podcasten med å se på hvordan livet ved grensa har endret seg ettersom den gigantiske naboen i øst har endret seg. Under den kalde krigen var grensa nær sagt hermetisk lukket, og kun de med særdeles gode grunner fikk ta turen over til Sovjetunionen. 

Podkaster

Dersom du har en Iphone finner du podcast-appen, Podkaster, allerede installert, og du kan se etter ikonet til venstre på telefonen din. Dersom du har en android telefon kan du laste ned en podcast-app fra Google Play, eller hvilken som helst annen app du ønsker å bruke.

Når du har åpnet appen søker du på: Helt På Grensa. Deretter er det bare å abonnere og begynne å lytte. Tjenesten er helt gratis.

Om du ikke har en smarttelefon eller vil bruke vanlig nettleser til å høre podkasten kan du spille av klippene i denne artikkelen. Du finner også podkasten på Soundcloud, som er lenket her. 

Podcast juni 2019
På togtur i nabolaget: Tøfler, te og kræsjkurs i russisk historie. 
 

 

Podcast mai 2019
Samtale med politimester Ellen Katrine Hætta

 


Podcast mars 2019
Samtale med tidligere Ambassadør til Russland Øyvind Nordsletten. 

 


Podcast desember 2018
Samtale med grensejegere ved Garnisonen i Sør-Varanger som vokter den norsk-russiske grensen. 

 


Podcast november 2018
Samtale med Tatiana Egorova om russisk overtro. 

 


Podcast oktober 2018
Samtale med tidsvitne fra andre verdenskrig Ragnar Dahl. 

 


Podcast oktober 2018
Samtale med Sør-Varanger ordfører og tidligere barentssekretariatsleder Rune Gjertin Rafaelsen. 

 

I dag får stadig flere av innbyggerne i Sør-Varanger og Pechenga kommuner grenseboerbevis og reiser over grensa ukentlig. Ja, noen gjør det nesten daglig. Amanda og Anja tok turen over grensa på fredagspils for å nyte denne helt unike muligheten som folk i grensekommunene har.  Sjekk bildene fra turen her: 

Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen har levd et langt liv ved grensa. I vår første podcast får du høre om hvordan han dro på sin første togreise til Murmansk med det norske langrennslandslaget i 1969, om da han som en av få noensinne fløy med ballong over grensa og hvorfor han mener den grensenære folkelige kontakten er så utrolig viktig i dag.  

En av de som vet mest om livet ved grensa er Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen. Han vokste opp i Kirkenes på 50-tallet, dro på sine første turer til Russland på 60-tallet, ble politisk engasjert med klare sympatier til kommunismen og Sovjetunionen på 70-tallet, ble mer og mer involvert i russlandssamarbeid på 80- og 90-tallet og tok over som leder av Barentssekretariatet tidlig på 2000-tallet. I 2015 ble han valgt som ordfører i Sør-Varanger, noe som medførte enda en dimensjon ved Rafaelsens mange tilnæringer til Russland. 

Amanda og Anja satte seg ned med Rune og fikk være med på hans reise fra da han som liten gutt ble misunnelig på "kommunistbarnas" sommerferier til Svartehavet, til flyktningekrisa i 2015 og rabalderet rundt Putin-invitasjonen til neste års frigjøringsjubileum. Sett deg godt til rette i godstolen for å høre på alle Runes fantastiske historier fra livet i grensesona.