Lytt til podcasten "Helt på grensa"

Barentssekretariatets første podcast er publisert.

Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen har levd et langt liv ved grensa. I vår første podcast får du høre om hvordan han dro på sin første togreise til Murmansk med det norske langrennslandslaget i 1969, om da han som en av få noensinne fløy med ballong over grensa og hvorfor han mener den grensenære folkelige kontakten er så utrolig viktig i dag.  

Anja Salo og Amanda Åsberg skal lede Barentssekretariatets rykende ferske podcast, og vil i løpet av de neste månedene ta pulsen på livet i grensesona mellom Norge og Russland. ­Da er det naturlig å starte den første podcasten med å se på hvordan livet ved grensa har endret seg ettersom den gigantiske naboen i øst har endret seg. Under den kalde krigen var grensa nær sagt hermetisk lukket, og kun de med særdeles gode grunner fikk ta turen over til Sovjetunionen. 

I dag får stadig flere av innbyggerne i Sør-Varanger og Pechenga kommuner grenseboerbevis og reiser over grensa ukentlig. Ja, noen gjør det nesten daglig. Amanda og Anja tok turen over grensa på fredagspils for å nyte denne helt unike muligheten som folk i grensekommunene har.  Sjekk bildene fra turen her: 

En av de som vet mest om livet ved grensa er Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen. Han vokste opp i Kirkenes på 50-tallet, dro på sine første turer til Russland på 60-tallet, ble politisk engasjert med klare sympatier til kommunismen og Sovjetunionen på 70-tallet, ble mer og mer involvert i russlandssamarbeid på 80- og 90-tallet og tok over som leder av Barentssekretariatet tidlig på 2000-tallet. I 2015 ble han valgt som ordfører i Sør-Varanger, noe som medførte enda en dimensjon ved Rafaelsens mange tilnæringer til Russland. 

Amanda og Anja satte seg ned med Rune og fikk være med på hans reise fra da han som liten gutt ble misunnelig på "kommunistbarnas" sommerferier til Svartehavet, til flyktningekrisa i 2015 og rabalderet rundt Putin-invitasjonen til neste års frigjøringsjubileum. Sett deg godt til rette i godstolen for å høre på alle Runes fantastiske historier fra livet i grensesona. 

Dersom du har en Iphone finner du podcast-appen allerede installert, og kan se etter ikonet til venstre på telefonen din.  Dersom du har en android telefon må kan du laste ned en podcast-app fra Google Play. 

Når du har åpnet appen søker du opp: Helt på grensa. Deretter er det bare å abonnere og begynne å lytte. 

En siste mulighet er at du laster lydfila her.