Teriberka inspireres av Vardø

Russiske kunstnere i Murmanskområdet har sett med interesse på hvordan Vardø har brukt kunst til å reviltalisere samfunnet. Derfor ble Komafest-prosjektet i Vardø invitert til festivalen New Teriberka og det resulterte i en rekke nye kunstverk i det fraflyttingstrua fiskersamfunnet på Murmanskkysten.

På 1960-tallet bodde det 12 000 innbyggere i Teriberka. I dag er det 900 igjen og fraflyttingen fortsetter. I en periode var det lovende utsikter for Teriberka da alle trodde at ilandføringsterminalen for Shtokmangassen skulle komme hit, men så ble det prosjektet lagt på is og nedgangen for Teriberka fortsatte. 

Komafest

Vardø har også slitt med befolkningsnedgang, om enn ikke like dramatisk som i Teriberka. Her har man siden 2012 satt fokus på fraflyttingsproblemet gjennom kunstprosjektet Komafest, som har fått stor oppmerksomhet både i inn og utland. Ikke minst takket være street art kunstneren Pøbel sine verker på hus og vegger i Vardø sentrum. 

Med 50 000 kroner i prosjektstøtte fra Barentssekretariatet dro kunstneren Pøbel, Kristin Risan fra Nordnorsk Kunstnersenter og filmfotografen Nima Taheri ble invitert til kunst- og kulturfestivalen "The Net" i Teriberka der Komafest-prosjektet ble presentert.

Pøbel og Nima forlenget oppholdet sitt etter konferansen og deltok også på en street-art festival i Murmansk. Her ble det laget en rekke nye kunstverk blant annet i Teriberka, som du ser av Nima Taheris bilder under her.

 Slideshow : Teriberka-Vardo

 

 - Vi satte stor pris på å få komme til Teriberka. Det var et sted som gjorde sterkt inntrykk, ikke minst fordi det hadde så mange paralleller til Nord-Norge og at forfallet hadde gått så langt. Det var spesielt interessant at festivalen hadde stor bredde, sier Heidi Kvernvik som var prosjektleder for Vardøs deltakelse på The Net.

Vennskapsby

Erfaringene fra prosjektet og samarbeidet er så gode at Teriberka nå har spurt om å få bli vennskapsby med Vardø og sendte følgende hilsen til Kvernevik og kollegene hennes etter besøket.

- Vi møtte så mye vennlighet og fikk høre så mange sterke historier av deltakerne fra Vardø. Styrken hos menneskene vi møtte, spesielt kvinnene, var imponerende. De er løsningsorienterte og med små ressurser og kunne trylle fram det utroligste av ingenting, skriver de i sin hilsen. 

Konferansearrangørene i Teriberka føler at Komafest-gjengen har tatt dem med på en dannelsesreise som har åpnet deres øyne, knust en del fordommer og gitt dem fantastiske venner for livet som de ser fram til å samarbeide videre med.