Hyllet miljøsamarbeid ved Treriksrøysa

Nasjonalparken i Øvre Pasvik feirer 50 år. Et viktig arbeid for nasjonalparkstyret er samarbeidet med deres finske og russiske kolleger.

Det er avgjørende for nasjonalparken at vi har et godt samarbeid med våre kollegere i Russland og Finland, sier Rolf Kollstrøm som er nasjonalparkforvalter i Øvre Pasvik. Lørdag ble jubilanten hyllet finsk, norsk, svensk og russisk musikk ved Treriksrøysa. 

­­

15. august var den opprinnelige tanken å samle nordmenn, russere og finner ved treriksrøysa for en formidabel konsert i skogen. Dessverre gjorde tiltakene for å stoppe koronaviruset at hverken russere eller finner kunne delta.

Selv om arrangementet ble helnorsk, strømmet det musikk fra alle tre naboland ut i Pasvikskogen. Det var Pasviks egen musikkduo Anne Margaret Nilsen og Trygve Beddari som hadde fått med seg sine finske venner Arto Rinne, Merru Yli-Tepsa og Jukka Hannula til en konsertopplevelse av de sjeldne ved Treriksrøysa øverst i Pasvikdalen. I løpet av den times lange konsert var de innom norsk, nordsamisk, skoltesamisk, finsk, karelsk og svensk musikk. 

Se hele konserten her: 

 

I løpet av året har Nasjonalparkens 50-årsjubileum blitt feiret en rekke ganger. Konserten ved Treriksrøysa skulle blant annet være feiringens markering av det gode samarbeidet mellom parkforvaltningen i de tre nabolandene. Hva passet da bedre enn å samle alle der grensene møtes på det vi i Norge kaller Krokfjellet. 

- Selv om den norske nasjonalparken stanser ved riksgrensa så gjør ikke naturen det. Derfor er det så viktig at vi har et nært og godt samarbeid med våre finske og russiske kolleger, sier Rolf Kollstrøm som er nasjonalparkforvalter i Øvre Pasvik. Et samarbeid han løfter frem som meget godt. 

Fylkesmann Elisabeth Aspaker hadde også gått de fem kilometerne inn til Krokfjellet for å få med seg konserten. Hun trakk frem opplevelsen som en av de flotteste hun har hatt denne sommeren, hvor de har feiret hele tre nasjonalparker i Troms og Finnmark som fyller 50 år. Se flere bilder fra konserten under. 

Øvre Pasvik nasjonalpark - Treriksrøysa

­­