Barents Press tildelt Thorvald Stoltenbergs pris

Journalistnettverket Barents Press har jobbet for økt kontakt og økt samarbeid mellom journalister i 25 år.
Премия Столтенберга

Камилла Столтенберг вручает премиальный бюст Торвальда Столтенберга Анне Киреевой, а также Амунду Треллевику (слева) и Тим Андерсону из Баренц Пресс (Фото: Йонас Карлсбакк)

Denne prisen gir oss stor inspirasjon til å fortsette arbeidet for mer pressefrihet Barentsregionen og mer samarbeid mellom journalisten, sa prisvinnerne i sin takketale.

Prisutdeler Camilla Stoltenberg sammen med Amund Trellevik, Anna Kireeva og Tim Andersson fra Barents Press. (Foto: Jonas Karlsbakk)

­­

Prisen ble delt ut av Thorvald Stoltenbergs datter Camilla Stoltenberg, som består av en byste av Thorvald Stoltenberg og 50.000 kroner til prisvinneren.

Begrunnelse

Camilla Stoltenberg

I juryens begrunnelse skriver de.

“Barents Press sitt årelange arbeid har skapt stor tillit og respekt mellom journalistkolleger i Barentsregionen. De er langt fra enig i alt, men de diskuterer, de samarbeider og de lærer av hverandre. Barentssamarbeidets fremtid er avhengig av at regionen har en virksom og uavhengig presse og nettverkets arbeid er en uvurderlig aktør i å nå dette målet, heter det i juryens begrunnelse for pristildelingen.”

Camilla Stoltenberg sa videre at hun trodde at Thorvald helst ville vært der å delt den ut selv, fordi prisvinnerens arbeid er noe han ville stilt seg fullt og helt bak.

- Med alle de sterke følelsene og tankene han hadde utviklet om internasjonalt arbeid gjennom et langt liv, vet seg at han ville stilt seg bak prisvinneren, sa Camilla Stoltenberg fra talerstolen.

Les hele begrunnelsen fra juryen. 

Hundrevis av journalister
Det var Amund Trellevik fra Barents Press Norge, Anna Kireeva fra Barents Press Russland og Tim Andresson fra Barents Press Sverige som tok imot prisen. De tre uttrykte stor glede over å motta hedersbevisningen, men la vekt på at det er mange som står bak dem i å utvikle nettverket.

- Denne prisen går til alle de hundrevis av journalistene som bruker sin tid i hverdagen og sitt yrkesliv for å utvide sitt synsfelt og lære seg noe nytt om det man kanskje ikke visste mye om fra før, sa nåværende leder av Barents Press International Amund Trellevik i takketalen.

Journalistnettverket Barents Press ble etablert i 1995 og har gått gjennom en rekke utviklingsfaser. Deltakernes viktigste møteplass er nettverkets årskonferanse, som veksler mellom å arrangeres i de fire medlemslandene. I tillegg gjennomføres en rekke kurs og seminarer hvor journalistikk og forståelse av nabolandet alltid er viktige tema.

Amund Trellevik holder takketale, mens Anna Kireeva passer på Thorvald.

Inspirasjon
Det kanskje aller viktigste elementet ved nettverket er likevel den uformelle kontakten og gjensidig utveksling av informasjon. Den unike muligheten til å umiddelbart kunne få faglig bistand fra en kollega i Petrozavodsk eller Arkhangelsk, om et tema som det er vanskelig å finne gode kilder på fra en nyhetsdesk i Alta eller Bodø. De siste årene har aktiviteten tatt seg opp betydelig, der flere av de nasjonale styrene har dratt i gang kursserier på relevante temaer.

- Denne prisen gir oss alle inspirasjon til å fortsette arbeidet. Vi skal jobbe for mer pressefrihet i Barents-regionen. Vi skal jobbe for mer samarbeid mellom journalister. For vi tror at en fri, uavhengig og kritisk presse er til det beste for verden, og for menneskene som bor på denne kloden, sa Trellevik.