Barentstipend til Ola Rokkones

Saksofonist Ola Rokkones er vinner av Barentsstipendet for sin brede erfaring med grenseoverskridende kultursamarbeid i nord.
Stipend

Баренцева стипендия вручена Уле Рокконесу министром иностранных дел Ине Эриксен Сёрейде (фото: Йонас Шёквист Карлсбакк)

Tromsøbaserte Ola Rokkones ble en av de fire vinnerne av årets Barentsstipend for kulturelt samarbeid. Det ble tildelt til stor jubel foran deltakerne på Barentsrådsmøtet i Umeå denne uka. 

For andre gang i historien ble det del ut Barentsstipend til aktører på kulturfeltet for å anerkjenne fremragende kunst og kultur som skapes gjennom grenseoverskridende samarbeid på tvers i Barentsregionen. Det var en prisvinner i hvert av de fire barentslandene.

I tillegg til Ola Rokkones ble en annen barentsentusiast Ilia Kuzubov fra Arkhangelsk også tildelt stipend for sitt arbeid med kunstfestivalen Taibola. Stipendet ble delt ut av Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sammen med hennes kolleger fra de andre barentslandene, 

Ilia Kuzubov (t.v.) og Ola Rokkones er to viktige aktører i kultursamarbeidet i Barentsregionen.

Fortjent heder
- Både musiker Ola Rokkones og kunstner Ilia Kuzubov har bidratt til gjennomføringen av en rekke store barentsprosjekter, og er viktige bærebjelker i utviklingen av Barentsamarbeidet. Derfor er det utrolig fortjent at de får denne hederen, og stipendet til å gjennomføre nye grenseoverskridende prosjekter, sier sekretariatsleder Lars Georg Fordal som var tilstede under tildelingen.  

Rokkones får stipendet for sin brede erfaring med grenseoverskridende samarbeid i nord. Prosjektene hans har en sterk karakter av en nordlig dimensjon og fokuserer på hele Barentsregionen. 

Det er arbeidsgruppen for kultur i Barentsregionen som står bak prisen, prisen er på 10 000 Euro for hver mottaker. Pengene skal brukes til å fullføre prosjektet som mottakere har søkt om stipend til.

Se bilder av de fire mottakerne av barentsstipendet 2019. (Alle foto: Jonas Karlsbakk)  

Barents Scholarship 2019

Overtok formannskapet

Utenriksminister Søreide overtok formannskapet fra Sveriges utenriksminister Ann Linde.

Stipendet ble delt ut under Barentsrådsmøtet i Umeå denne uken, der Norge tok over formannskapet i Barentsrådet. 

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sa under overtakelsen av formannskapet at Norge vil legge vekt på det regionale nivået som er drivkraften i Barentssamarbeidet.

- Vi vil lytte til aktører i regionen og ha tett kontakt med de som jobber med Barentsprosjekter i det daglige. Kontakten mellom folk over grensene i nord er kjernen i Barentssamarbeidet, sier Eriksen Søreide.

 

Fantastisk utøver
Fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk roser Rokkones som er bosatt i Tromsø, og fremhever viktigheten av fortsatt gode samarbeidsprosjekter på tvers av grensene i nord.

- Først og fremst er vi utrolig stolte av at den norske delen av Barentsstipendet i år tildeles Ola Rokkones. Han er en fantastisk utøver og har gjennom mange år vært aktiv i nær alle deler av Nord-Vest-Russland, i tillegg til samarbeidsprosjekter hvor nord-finske og nord-svenske musikere har vært med. Han er en av landsdelens fremste musikere, og med en samarbeidsevne og en nordlig kraft som gir oss all mulig grunn til å glede oss til å følge Ola videre.

- Prosjekter som dette viser oss også at det skapes varige bånd og nettverk mellom våre folk i nord, og det er det viktigste vi kan fortsette med i en tid hvor det politiske landskapet er kaldere og retorikken mer polarisert, avslutter fylkesrådsleder Ørnebakk.

De fire stipendmottakerne er: 
NORGE: Ola Asdahl Rokkones – med tilhold i Tromsø, for sitt mangeårige engasjement og erfaring med prosjekter på tvers i hele regionen, og prosjektenes sterke nordlige karakteristika.

RUSSLAND: Ilia Kuzubov fra Arkhangelsk region, for sin mangeårige kultursamarbeid og fremme av moderne og tradisjonell kunst fra Nordvest-Russland, i hovedsak gjennom festivalen Taibola.

FINLAND: Kaltio – kulturmagasin med tilhold i Oulo, for sitt mangeårige virke for å fremme kunst og kultur fra hele Barents gjennom sine utgivelser.

SVERIGE: FIMBRIA – en fribroderigruppe i Sverige som jobber med ulike tekstilhåndarbeid og design, med Barents som fokusområde.

Les mer om grunnlaget for tildelingen her.