Trygve tar videregående i Russland

Utveksling er noe mange nordmenn velger å gjøre mens de går på videregående. Vi har møtt elevene som valgte å ta ett år i Murmansk.

­­

Blant elevene som flytter til utlandet er det også noen som ser mot vår store nabo i øst. Trygve Bakkehaug er en av de. 

I et typisk russisk boligfelt bor det fire norske ungdommer. Elevhjemmet tilhører den norsk-russiske skolen "Российско-норвежская школа", eller Den russisk-norske skolen Gymnasium nummer én (NRS). Her går det nesten 900 elever, og ti av dem er nordmenn. 

De norske elevene har eget fellesareal på elevhjemmet.

De norske elevene har egne soverom og et eget fellesareal hvor de lager mat, ser på TV og vasker klær. 

– Kollektivet fungerer kjempebra, og vi trives godt med å bo her i Murmansk, forteller Bakkehaug. 

Vanligvis kjører Bakkehaug sin egen bil til skolen, og de siste seks månedene har han lært mye om hvordan han best skal ferdes på russiske veier. Se og hør tipsene hans i videoen under. 

https://www.youtube.com/watch?v=_q8fvZx2fmg&t=3s

Bryter med fordommene

Da Bakkehaug bestemte seg for å flytte til Murmansk reagerte omgangskretsen på flere måter. 

– De fleste trodde nok det hadde klikka for meg, forteller han lattermildt. 

Eleven mener årsaken kan ligge i at nordmenn ikke kjenner godt nok til nabolandet. Fordommer er en av tingene Bakkehaug trekker frem som han har møtt på etter han tok beslutningen om å flytte.

– Jeg har lært at vi i Norge har veldig mange fordommer om Russland og det russiske folket. Folket er kanskje litt lukket før du blir kjent med dem, men når du blir kjent med dem lærer du at de er utrolig hyggelige, gjestfrie og åpne. Så det er nok et folk vi har endel fordommer mot, men som egentlig er ganske lik oss, sier han.

Etter å ha tilbrakt rundt seks måneder i landet har Bakkehaug to gode tips til de som ønsker å bli kjent med det russiske folket.

– Du bør dra på bar, og selvfølgelig bør du lære deg språket slik at du kan kommunisere med russerne.

Mener skolen tilrettelegger for fremtiden

Den norsk-russiske skolen ble etablert som et prøveprosjekt for ti år siden. Etter fire år ble skolen godkjent, og fikk fast plass i statsbudsjettet som permanent drift av norsk skole i utlandet.

– Skolen vår er den eneste av sitt slag i Russland. Vi er stolte over det vi har fått til her i Murmansk, sier lederen for NRS, Bjarne Berg. 

Bjarne Berg er leder ved den norsk-russiske skolen (NRS)

Han mener det er stor samfunnsverdi i å utdanne norske og russiske ungdommer i samme klasserom. 

– Kompetansen og kulturforståelsen de får vil nok gjøre at flere av våre elever vil bli viktige aktører i norsk-russiske samarbeid, sier lederen. 

Skolens tiårsjubileum vil bli feiret i mai, og da er det særlig resultatene etter tidligere elever som står i fokus. 

– Mange av våre tidligere elever går videre med russisk. Siden vi har flere avtaler med ulike russiske universiteter har også flere av dem startet på høyere utdanning i Russland, og det er vi stolte over. 

Russerne som studerer ved skolen får norsk studiekompetanse, og kan dermed studere ved norske universitet.

Avgangsklassen består av ti russere og ti nordmenn

Anbefaler Russland til andre

De fleste nordmennene i årets avgangskull er fra østlandet. Bakkehaug forteller at de har et svært godt miljø på skolen, som gjør at skoleåret blir ekstra bra. 

– Jeg vil anbefale andre å gjøre det samme som oss. Ikke la usikkerhet stoppe deg, for du vil aldri bli helt sikker på om det er riktig avgjørelse, men jeg tror ingen kommer til å angre på at de valgte å ta studieåret her i Murmansk, sier han. 

Se videoen fra vårt besøk på skolen under:

https://www.youtube.com/watch?v=Wzpr2VCapqA&t=5s

 

Ble du interessert? 
Ta en titt på Kongsbakken Videregående sine infosider om et skoleår ved den norsk-russisk skolen i Murmansk.