Diskuterer menneskerettigheter i Barents

Kirkenes vgs. er en internasjonal møteplass for Barents-ungdom.

IB-linja på Kirkens videregående skole har invitert til seg elever fra Rovaniemi, Murmansk og Senja for å snakke om menneskerettigheter. Og bli bedre kjent.

Menneskerettigheter kan være vanskelig tema, men på Kirkenes vgs. har man gode forutsetninger. Lenge har IB-linja hatt et tett og nært samarbeid med Gymnasium Nr. 9 i Murmansk, dette utgangspunktet bruker skolen til å gjøre Kirkenes til en møteplass for ungdommer i Barents-regionen. Denne uka gjennomfører totalt 85 ungdommer fra Kirkens vgs, Senja IB, Rovaniemi IB og Murmansk en felles prosjektuke i Kirkenes. Gjennom praktisk gruppearbeid og kunnskapsutveksling skal de sammen denne finne en felles forståelse og respekt for universelle rettigheter.

- Vi startet vårt samarbeid med Murmansk for 6 år siden, men dette er fjerde året vi arrangerer en internasjonal prosjektuke som dette, sier prosjektleder Nina Greiner Iversen.

Nina Greiner Iversen er prosjektleder for den internasjonale prosjektuka ved IB-linja i Kirkenes.

- I begynnelsen var samarbeidet veldig formelt, men etter hvert har vi utviklet et nært og godt vennskap med samarbeidspartnerne våre på Gymnasium Nr. 9, sier Iversen.

IB (International Baccaelaureate) er en internasjonal skolelinje som tilbys i mer enn 100 land, og som man også kan ta i Norge. På IB foregår all undervisning på engelsk. I fjor vinter ble IB-linja vedtatt nedlagt, men før jul ble det klart at fylkeskommunen lar linja slippe unna nedleggelse.

Sosialt

Det faglige står i sentrum for prosjektuka om menneskerettigheter, men det sosiale er vel så viktig. Ungdommene får direkte ansvar og er delaktige i gjennomføringen av prosjektet. I tillegg til det faglige legges det opp til sosialt program på kveldene.

- Vi snakker om mennenskerettigheter og utforsker forskjellige synspunkt, men mye av hovedlæringen i dette prosjektet handler om å kunne samarbeide sammen på tvers av forskjellige nasjonaliteter, språk og forskjeller, sier Iversen.

­­