Krig er for ingen

Samovarteateret

Bilder fra prøvene til "Krig er for ingen". (Foto: Torgrim Halvari)

Med en forestilling som forener både profesjonelle og amatører fra Norge og Russland på samme scene, har Samovarteateret søndag premiere for sitt stykke om hvordan krigen på ulikt vis har påvirket menneskers liv i grenseområdet. 

Søndag 7. mai klokka 17.00 (russisk tid) er det premiere på Samovarteaterets store norsk-russiske teaterprosjekt «Krig er for ingen» på kulturpalasset «October» i Zapoljarnyj. Forestillingen er sammenveving av dikt, korsang, bevegelse og personlige historier fra mennesker hvor krigen på ulikt vis har påvirket deres liv. Prosjektet viser storpolitikkens parallelle virkelighet i grenselandet mellom Norge og Russland og er del av del av den storstilte frigjøringsmarkeringen i Murmansk oblast og Petsjenga kommune.

Bilder fra prøvene til "Krig er for ingen". (Foto: Torgrim Halvari)

Stor stab
Barentsprosjektet inkluderer mye av både teater- og kormiljøene i de to grensekommunene. Her medvirker Samovarteateret, Det Karelske Nasjonalteateret, Det Karelske dukketeateret, sangkoret Crescendo, sangkoret ved kulturskolen i Zapoljarnyj og Teaterungdommer fra Kirkenes og Zapoljarnyj.

I 2014 produserte Samovarteateret forestillingen «Sånn kom hele verden inn gjennom døra» til 70-årsmarkeringen for frigjøringen av Sør-Varanger. I ettertid er teateret blitt forespurt om å lage en russisk variant, med utgangspunkt i den russiske krigshistorien. Denne oppgaven har vi gått til med stor respekt og ydmykhet, når de kan invitere både det norske og russiske publikummet til forestillingen «Krig er for ingen». 

«Krig er ikke for barn og mødre. Krig er for barske menn.
Nei, nei, krig er ikke for folk. Krig er angst. Krig er for ingen.»
Hans Kristian Eriksen

Forener profesjonelle og amatører
Samovarteateret har lang erfaring og stor kompetanse på å jobbe med scenekunst i Russland.

- Forestillingen synliggjør vår felles historie og gleden «kunstnere og folk flest» har ved å skape sammen, på tvers av grensene. Prosjektet viderefører det gode folk-til-folk-samarbeidet som har eksistert her i en årrekke, og gjennom forestillingen forener teateret både profesjonelle og amatører fra Norge og Russland, sier Turid Skoglund i Samovarteateret. 

Samovarteateret er verdens nordligste profesjonelle teater, etablert på grensen mellom øst og vest, i Kirkenes, i 1990. Teateret har i et kvart århundre utviklet ny dramatikk, satt opp mer enn 50 scenekunstproduksjoner med kunstnere fra over 15 land, med opptil 8 språk på scenen samtidig. Teateret har siden starten turnert lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

­­