Barentssamarbeid hjalp Ordin inn i arbeidslivet

I 20 år levde Aleksander Ordin utenfor arbeidslivet. Redningen ble et norsk-russisk prosjekt for russiske med nedsatt funksjonsevne. 

­­

Murmansk har fått sin egen Fretex-butikk "Spatex". Siden oppstarten i fjor har målet vært å gi mennesker som er utenfor arbeidslivet en sjanse til å komme seg inn i jobb. 

– Rehabiliteringen skjer på Spatex slik som på Fretex i Norge. Målet vil alltid være at de til slutt skal komme seg ut i arbeid andre steder, forklarer prosjektleder hos Frelsesarmeen i Kirkenes, Karstein Kristiansen. 

Bakgrunnen for at Spatex ble en realitet går flere år tilbake. I 2008 samarbeidet den russiske sysselsettingstjenesten med norske NAV og Fretex. Prosjektet gikk ut på at noen russere med fysiske eller psykiske utfordringer fikk gå på norsk-kurs i Murmansk, før de arbeidet seks måneder hos norske bedrifter. Målet med barentssamarbeidet var at deltagerne enten fikk seg utdanning eller jobb etter prosjektet. 

– De russiske yrkeshemmede lærte litt norsk, før de fikk jobbe i norske bedrifter hvor de praktiserte både et yrke og det nye språket. Både vi og vår russiske samarbeidspartner ble imponert over resultatet den gangen, forteller Kristiansen. 

Prosjektet ga selvtillit

30 år gamle Aleksander "Sasha" Ordin kommer fra Murmansk hvor han bor sammen med sin mor. Idag har han jobb på en syfabrikk hvor han lager gradsmerker til det russiske militæret. 

Men for ti år siden var ikke framtiden like lys. Med nedsatt funksjonsevne som følge av cerebral parese var selvtilliten lav og jobbmulighetene få. 

– Da vi møtte Sasha for første gang var han en ung mann med frykt for det ukjente. Etter prosjektet har han utviklet seg enormt, og i dag ser vi en tospråklig mann som vet at han har noe å tilby samfunnet, sier Kristiansen. 

– Jeg har det veldig bra nå, tilføyer Ordin. 

Nye prosjekter i Spatex

– Den russiske Frelsesarmeen er forholdsvis ung, bare 25 år, og vi ønsker å hjelpe dem slik at de kan gi et godt tilbud videre til mennesker.  

I fjor ble derfor Spatex (Спатекс) startet. Siden oppstarten har de hatt noen ansatte på rehabilitering, og målet er å få til enda flere slike ansettelser. 

– Vi har flere spennende prosjekter på gang med ulike grupper, så vi håper den russiske butikken og deres fantastiske ansatte kan hjelpe mennesker med ulike behov ut i arbeidslivet, sier Kristiansen. 

 

­­