Av og til er en millimeter nok

Evgeny Dvorak er Boccia spiller fra Apatity og ansvarlig for parautøverne fra Russland.

Boccia er en av 15 idretter under årets Barents Summer Games i Bodø. Norske og finske lag skal bryne seg mot den russiske boccia-klubben fra Apatity.­­

Boccia er en konsentrasjonsidrett og er svært teknisk krevende. Idretten ble for første gang lagt til programmet i Barents Summer games i Oulu 2015. I Bodø skal det konkurreres i to klasser: en for utviklingshemmede og en klasse for bevegelseshemmede. Marginene er ørsmå, og av og til må svært fininnstilt måleutstyr benyttes for å skille tap fra seier.

- En frisk person vil tenke: det er jo ikke så vanskelig å bare kaste en ball, men har du en bevegelseshemning eller annen utfordring stresser du mer og utfordringen blir større.

Evgeny Dvorak er bocciaspiller fra Apatity og har et sterkt vinnerinstinkt. Dvorak lærte å spille boccia i Moskva i 2009 og har siden tatt med seg idretten til Murmansk fylke og vært med på å utvikle sporten der. Dvorak er derfor en pioner i boccia-miljø-et i Russland, og for det ble fakkelbærer før Paralympics i Sochi 2014. Turen til Norge og Barents Summer Games er viktig for hele laget.

Kompliserte regler

- For meg er konkurranse blitt den beste formen for trening jeg kan få. Idrettshallen i Apatity er ofte opptatt og kapasiteten er sprengt, det er vanskelig for laget å finne tid til å få trent skikkelig.

Dvorak er kontaktperson for parasport mellom lekene i Bodø og sportskomiteen i Murmansk. Han har ansvaret for uttak, informasjon og tilrettelegging for parautøverne. Han er en sterk forkjemper for at idretten blir tatt på alvor og var i Kirkenes i fjor for å diskutere parasportens framtid i Barents. Regelboka for boccia på parasport-nivå som er tykk og komplisert, i september bør alle reglene, pugget og konsentrasjonen være på topp. Da møter de russiske boccia-spillerne lag fra Norge og Finland.

Barents Summer Games starter i Bodø 1. september.

Du kan lese mer om arrangementet her