Tar Barents-suksessen til Brussel

«Det er viktig å bevare en tett dialog med russerne også i utfordrende tider», sier fylkesordfører Runar Sjåstad. Det blir hans viktigste budskap, når han på torsdag snakker for rundt 120 politikere, rådgivere og EU-byråkrater under seminaret «Talking Barents Brussel».

Se opptaket fra Talking Barents Brussel. Programmet starter etter 24 minutter. 

https://www.youtube.com/watch?v=0ZhMni_Umok

Program for seminaret

Forholdet mellom Europa og Russland vært på frysenivået. Samtidig har Barentssamarbeidet til en stor grad fortsatt som før, og er i dag på mange måter Europas eneste åpne vindu mot øst.

Samarbeidsavtale
Finnmark Fylkeskommune jobber kontinuerlig med å utvikle det regionale samarbeidet med Murmansk Oblast. Senest i november i fjor undertegnet Runar Sjåstad på vegne av fylkeskommunen en ny samarbeidsavtale med Murmanskguvernør Marina Kovtun. Få politikere i nord har lenger erfaring med å jobbe på tvers av den norsk-russiske grensen enn Sjåstad, og dette skal han fortelle om under seminaret i Brussel. 

- I det årelange samarbeidet med Murmansk har vi sett en rekke eksempler på hvordan en god dialog og det å jobbe sammen gir oss muligheten til å løse felles utfordringer og komme fram til felles muligheter. I Brussel blir det viktig å få frem betydningen av å vedlikeholde en god dialog med Russland også i tider der vårt forhold settes under press., sier Sjåstad.

Finnmark og Murmansk Oblast jobber blant annet med å få på plass en regional varslingsavtale for havbruksnæringen, der eventuelle rømminger av fisk fra oppdrettsanlegg fra begge sider av grensa skal varsles tidlig.  I tillegg samarbeides det innenfor de fleste sektorer av den fylkeskommunale virksomheten.

Det er i dag bred politisk enighet i både Oslo og Moskva om at folk-til-folk samarbeidet på tvers av grensene i nord skal fortsette som før. Derfor både regionale og nasjonale aktører fortelle det europeiske publikummet hva som er oppnådd i Barentsregionen.

Blant annet skal fungerende leder for Barentssekretariatet Anne-Cathrine Larsen fortelle om sekretariatets arbeid med prosjektfinansiering.  En sesjon er i sin helhet satt av til å vise gode eksempler fra barentsamarbeidet, hvor mediasamarbeid, urfolksarbeid, miljøsamarbeidet og ikke minst det omfattende sportssamarbeidet blir presentert.

Barents House
Hele seminaret avsluttes med Talking Barents-debatt som skal ledes av Sør-Varanger ordfører Rune Rafaelsen. Temaet her blir nettopp fremtiden for Barentssamarbeidet, hvor fylkesordfører Runar Sjåstad er en av paneldeltakerne. 

Seminaret i Brussel er et samarbeid mellom Barentssekretariatet og Nord-Norges Brusselkontor, med støtte fra Utenriksdepartementet i Norge og i Russland.

- Nettverket og kunnskapen til Trond Haukanes og hans ansatte ved Nord-Norges kontor i Brussel har vært avgjørende for å få til et bra seminar med god deltakelse, forteller sekretariatsleder Anne-Cathrine Larsen.

Arrangementet skal naturlig nok foregå på Norway House, hvor  Norges delegasjon til EU holder til.

- Vi må vel nesten få døpe huset om til Barents House denne dagen, sier Sjåstad.

En kanskje vel så artig del av programmet er at Varangerkokken Tor-Emil Sivertsen skal avslutte seminaret med kulinariske spesialiteter fra Barentsregionen. Dermed får Europeerne et fullt spenn av Barentsopplevelser i løpet av det seks timer lange møtet i Europahovedstaden.  

 Barentsseminaret starter torsdag 16. juni klokka 14.00. 

Seminaret starter klokken 14.00 torsdag 16. juni.

­­