- Sammen er vi sterke

Journalistsamarbeidet på tvers av grensene i Barentsregionen står sterkere enn på mange år, er konklusjonen til Barents Press International etter gjennomføringen av deres årsmøte i helgen.
- Sammen er vi sterke, sier Amund Trellevik i BP Norge. 

­­

Over 100 journalister fra alle fire Barentsland var samlet i Haparanda i helgen, for det som kalles det viktigste internasjonale møteplassen for journalister i nord. Det er ikke mange år siden aktiviteten i nettverket var laber og mange av de gamle ildsjelene vurderte om nettverket i det hele tatt hadde noen fremtid. Etter helgens møte fremstår samarbeidet sterkere enn på mange år og det midt i en av de mest utfordrende periodene i forholdet mellom øst og vest. 

- Møtet i helgen har vært utrolig viktig. Her har journalister møttes og blitt kjent med hverandre, og ikke minst utvekslet ideer om saker de kan samarbeide om. Det er store forskjeller i de fire barentslandene, men det samtidig mange felles utfordringer som vi skal bli enda flinkere på å samarbeide om. Det vil gi oss både en bedre nyhetsdekning og en større forståelse om utviklingen i regionen, sier Amund Trellevik som fortsetter som leder for Barents Press Norge etter årsmøtet i Haparanda. 

Bilder fra helgens konferanse: 

Journalistsamarbeid
Folk på flukt over grensene i Barentsregionen i fjor var et av temaene som ble debattert på BP-møtet, og der samarbeid mellom norske og russiske journalister ble viktig i å få en større forståelse av hva som pågikk. Trellevik mener at samarbeidet og nettverket kan bli langt mer omfattende enn det de ser i dag. 

- Det er viktig å rekruttere flere journalister til nettverket for å gjøre det mer aktivt i flere byer og i flere medier. Derfor kommer vi i Barents Press Norge til å burke det neste året for å gjøre mulighetene i nettverket kjent både blant flere journalister og på de utdanningsinstitusjonene som finnes i regionen, forteller Trellevik. 

Med prosjektmidler og støtte fra Barentssekretariatet og Nordisk Informasjonskontor i Nord-Norge har aktiviteten i Barents Press Norge vært høy de to siste årene. I fjor ble de tildelt barentsmidler til å gjennomføre fire journalistkurs for norske og russiske journalister, der det første om samene på Kolahalvøya ble gjennomført nylig. I begynnelsen av mai arrangeres kurs nummer to der fem norske og fem russiske journalister skal til Svalbard for å lære mer om ressursforvaltningen av øyriket i Arktis. Til høsten inviteres russiske journalister på kurs for å lære om barnevernet i Norge, som har fått mye negativ omtale blant annet i Russland. Kurset skal bidra til å gi de russiske journalistene en større forståelse i hvordan norsk barnevern jobber. 

Styret Barents Press Norge: Amund Trellevik (t.v.),
Anki Gerhardsen, Kari Skeie og Morten Ruud.

I styret for Barents Press Norge fortsetter Amund Trellevik som leder sammen med Anki Gerhardsen og Morten Ruud. Nytt medlem i styret blir Kari Skeie. 

- Dette er et meget sterkt styre med bred russlandskompetanse, der alle har jobbet både med Russland og i Barents Press nettverket i flere år. 

Sortavala, så Bodø
Neste år er årsmøtet i lagt til den karelske grensebyen Sortavala, hvor det er Barents Press Russland som er arrangør. Det vil være en introduksjon til en ny del av Russland for mange nordmenn og vil Trellevik er sikker på at det vil bli en veldig god ramme for årsmøtet i 2017.

Året etter står Norge igjen som arrangør og styret har allerede valgt Bodø som vertsby for møtet. Byen har både journalistutdanning og et sterkt fagmiljø på nordområdene som skal bidra til å få på plass et godt årsmøte i 2018. 

- Vi begynner planleggingen av møtet allerede nå slik at vi er trygge på å få på plass både finansiering og et godt program, forteller Trellevik. ­­