Prisdryss under Northern Character

Northern Character

Prisvinnerne Simen Braathen (regissør Arctic Superstar), Benedicte Bredesen (Produsent ”En prest og en plage”) , Per Einar Grønmo og Mattias Høyem, begge NRK.

Film og TV-festivalen Northern Character ble avsluttet i helga, med stor deltakelse fra hele Barentsregionen. 

­­

De norske bidragene preget premielisten, da den 9. Internasjonale film- og TV-festivalen Northern Character ble avsluttet lørdag kveld i Murmansk. Det var en meget godt fornøyd festivalsjef som kunne puste lettet ut lørdag kveld. 

- I løpet av festivaluken er det i Murmansk det skjer, og vi føler oss som en del av filmverdenen. Folk i polarstrøkene blir kjent med virkeligheten til  folket som bor i nord, sier festivalsjef Svetlana Soldatova.

Barentssekretariatet støttet den norske deltakelsen på Northern Character med 234 000 kroner.  

Northern Characters Grand Prix-pris
Dokumentarfilmen ”En prest og en plage” av Fridtjof Kjæreng fra F(x) produksjonergjorde et uutslettelig inntrykk på Northern Character 2016-juryen. Balsfjord-presten Børre Knudsen var den mest kjente anti-abort aktivisten i Norge. Hans lange kamp gjorde ham til en av de mest forhatte menn i Norge. Denne filmen handler om å kjempe for det du står for, uten å tenke på konsekvensene. ”En prest og en plage" ble belønnet med Northern Characters Grand Prix-pris.

Simen Braathens film ”Arctic Superstar” (Indi Film/Rein Film) gikk til topps i kategorien ”Beste dokumentardebut”. Filmen er rangert som en av verdens 10 beste musikkdokumentarer i 2016 av Vice Magazine. Den forteller historien om den norsk-samiske Mazi-rapperen Slin-Craze. Han holdt også en fullstappet konsert under festivalen i Murmansk.

NRK Troms ble tildelt to priser:
” Et eventyr gjennom linsa”  av Helga Bones og Harald Albrigtsen fikk prisen for beste TV-program for sitt portrett av den verdenskjente naturfotografen Audun Richardsen fra Tromsø.

”Operasjon Nansen”  av Mathias Høyem ble kåret til beste ungdomsprogram. TV-serien forteller historien om fire ungdommer som gjennomfører en klimaekspedisjon til Nordpolen.

Til festivalen var det 140 innsendte bidrag fra 40 russiske regioner, Norge, Sverige, Finland, Frankrike, Latvia, Georgia, Bosnia og Herzegovina, Ukraina, Ghana og Egypt. 73 av disse filmene og TV-produksjonene klarte å kvalifisere seg til konkurranseprogrammet i Murmansk. Northern Character-festivalen ble avsluttet lørdag med en festmiddag og prisutdeling.
 
Andre norske utmerkelser under Northern Character 2016:
”Liquid Wonderworld”  (Sonarfilm DA, cinematograf Rachel A. Gomez) fikk andre æresdiplom i Dokumentarfilm-kategorien.
  
”Asylstrømmen” (NRK Finnmark, regissør Ida Gullvik og fotograf Kai Erik Bull” fikk tredjedipliom for sin skildring av asylsøkere i Kirkenes.
 
”Mirakeljentas selfie”  (NRK Sápmi, regissør Anne Kristine Rikarden) ble belønnet med førstediplom i kategorien Barne- og ungdomsfilm
 
”Dunder” (Fabelfjord, regissør Endre Skanfer) fikk andrediplom i samme kategori.
 
Bihttoš” (Elle-Máijá Tailfeathers) ble tildelt førstediplom i den nyopprettede kategorien for dokumentardebutanter.

For øvrige festivalresultater, gå til festivalnettsiden: http://northchar.ru/eng/festival_today_b/winnersg/
 

­­