Norske bidrag til Northern Character

Med 234 000 kroner i prosjektstøtte fra Barentssekretariatet, blir det også denne høsten sterk norsk deltakelse i film- og TV-festivalen Northern Character i Mumansk. - Festivalen er et profilert bidrag til ytringsfriheten og har fått særlig stor betydning i dagens situasjon med økt spenning mellom øst og vest, sier prosjektleder Hilde Korsæth. 

­­

Film og TV-festivalen Northern Character i Murmansk har blitt arrangert siden 2008 av TV-kanalen TV21, og er nå den største filmfestivalen i byen.

I like mange år har Tundra Film med daglig leder Hilde Korsæth vært sterkt involvert i gjennomføringen av festivalen. Det har bidratt til å befeste den internasjonale dimensjonen ved Northern Character og sikre en god norsk deltakelse hvert eneste år. Samtidig er det alltid sterk deltakelse fra Finland og Sverige i tillegg til bidrag fra andre nasjoner. 

Siden oppstarten har Northern Character vist rundt 920 filmer og reportasjer fra alle de fire landene i Barentsregionen, der norske film- og TV-produsenter har deltatt med 181 av disse bidragene.Også i 2016 blir det 12 norske bidrag på festivalprogrammet.

En tilsvarende viktig del av programmet er Media Forum, festivalens debattforum, hvor årets tema er om journalistikken er i krise med statlige og politiske maktstrukturer kontrollerer som stadig mer av mediene i Russland, er økonomiske nedskjæringer og masseoppsigelser nå virkeligheten for flere av de største mediene i hele vesten.

- Northern Character har tradisjonelt vært dristig i sine valg av tema og filmer, valg som har fungert som en spydspiss for det frie ord. Dette handler ikke bare om kritikk av systemer eller offentlige personer, men også om hva som er moralsk akseptabelt, avhengig av ståsted og kulturtilhørighet, sier prosjektleder Hilde Korsæth. 

Festivalen gjennomføres 24. - 26. november og er åpen for alle som ønsker å delta. Det er også lagt store ressurser i teksting av bidragene slik at de er tilgjengelig for et større publikum. Så Korsæth håper mange fra Norge tar turen til Murmansk i festivalhelga. 

­­