Møtes til Barentsdebatt

Statssekretær Marit Berger Røsland (H) i Utenriksdepartementet møter blant annet fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) til Talking Barents debatt i Tromsø på torsdag. I salen sitter 150 av Nord-Norges fremste Barentsentusiaster, med hodene fulle av nye prosjektideer.  ­­

Torsdag og fredag denne uka inviterer Barentsekretariatet til Prosjektlederkonferanse i Tromsø på Clarion Hotel The Edge. Over 150 av de kanskje viktigste personene i barentsamarbeidet har i den anledning lagt turen til Tromsø for å bli oppdatert på utviklingen i Barentsregionen.

- Uten disse ressurspersonene som tar jobben med å utforme og drive frem norsk-russiske prosjekter, hadde vi ikke hatt noe barentssamarbeid i dag. Derfor er det så utrolig viktig å ha en god dialog med prosjektlederne, sier sekretariatsleder Lars Georg Fordal.

Gå hit for å se hele konferanseprogrammet

Frisk start
Konferansen åpnes med en Talking Barents paneldebatt, der statssekretær Røsland møter sentrale meningsbærere i utviklingen av barentssamerbeidet. Et kjent tema for Røsland, som var med på å utforme nordområdepolitikken allerede tidlig på 2000-tallet. I panelet møter hun fylkesrådsleder i Troms og representantskap Cecilie Myrseth (Ap), Stine Østnor fra Natur og Ungdom, redaktør for nettavisen Independent Barents Observer, Thomas Nilsen og redaktør for nettavisen High North News, Arne O. Holm.

- Jeg håper vi får en konstruktiv debatt rundt regjeringens barentspolitikk som en inspirerende start på konferansen, sier Fordal.

Annet hvert år inviterer Barentssekretariatet alle prosjektledere til konferanse i Tromsø. Først og fremst for å få en tettere dialog med disse ressurspersonene, men også for å bidra til økt entusiasme rundt samarbeidet.

Russland er i stadig endring og de siste årene har det norsk-russiske forholdet blitt satt under kraftig press.

Åpent vindu i nord

- Russland kan være en komplisert nabo, men vi er veldig stolte av at barentssamarbeidet er lite påvirket av den spente situasjonen på nasjonalt nivå. Både norske og russiske myndigheter løfter frem barentsamarbeidet som et viktig satsingsområde og et åpent vindu for samarbeid, og det skal vi ta vare på, sier Fordal.

Fordal sier at dette budskapet blir veldig viktig å formidle til deltakere på Prosjektlederkonferansen, slik at alle forstår at det ikke er noen grunn til å senke trykket på barentsprosjekter.

Snarere tvert imot. Nå er det kanskje viktigere enn noen gang før at vi får i gang stadig nye folk-til-folk prosjekter innen enda flere aktivitetsområder, avslutter Fordal.

­­