Johs fikk Kongens fortjenstmedalje

Johannes Edvard Kalvemo

Torsdag ble Johannes Edvard Kalvemo, bedre kjent som Johs, tildelt kongens fortjenstmedalje under en seremoni i Karasjok. Johs har vært en av bærebjelkene i journalistnettverket Barents Press siden det ble etablert på 90-tallet.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen stod selv for overrekkelsen av Kongens fortjenstmedalje til Johs, foran en fullsatt sal av familie, venner og kolleger i Karasjok den 14. januar.

Forbilde
Tidligere NRK-sapmi direktør Nils Johan Hætta var en av initiativtakerne til medaljen og mente det det var naturlig å gi en slik heder til nettopp Johs. 

- Johs Kalvemo er gjennom sitt arbeid et forbilde for samiske journalister og mediefolk. På grunn av Johs journalistiske innsats kan det samiske folk møte fremtiden med respekt og med hevet hode. Jeg mener av hele mitt hjerte ay Johs Kalvemo fortjener denne hederen, sa Jeatta i sin tale. 

Leder av Barents Press Norge, Amund Trellevik, var fullstendig enig i at hederen var Johs vel forunt. Trellevik fremhevet Johs sine samlende egenskaper og hans pågangsvilje for å løfte frem Barentsjournalistikken og nettverket Barents Press.

Johs var blant de første journalistene som dro over den norsk-russiske grensa etter Sovjetunionens oppløsning, der han blant annet laget reportasjer om situasjonen for russiske samer.

Grunnlegger
For de første journalistene som dro til Russland i denne perioden meldte det seg tidlig et ønske om bedre kontakt med russiske journalistkolleger. Johs var en av flere journalister som så behovet for å etablere et slikt kontaktnettverk i Barentsregionen.

Barents Press hadde flere utviklingssteg, men det var i Ivalo i mars 1994 at en gruppe journalister fra alle fire barentslandene ble enige om å etablere et nettverk og at det skulle hete Barents Press. Til stede på det møtet var selvsagt også Johs Kalvemo som en av grunnleggerne. 

Siden den gang har Johs vært sentral både i gjennomføringen av de viktige årskonferansene i Barents Press og ikke minst som aktiv og produktiv grenseoverskridende journalist for NRK Sapmi. 

Se videoportrettet som ble laget av Arne Egil Tønset og Ingun A. Mæhlum på oppdrag av BarentsObserver for noen år tilbake: 

­­