- Finner veier for samarbeid uansett

May bente Eriksen

Idretten har alltid funnet veier for samarbeid, uansett politisk situasjon. Det skal vi fortsette med, forklarte May Bente Eriksen fra Barentsidretten da hun snakket for nærmere 100 tilhørere i europahovedstaden Brussel i forrige uke. Se video fra seminaret her

May Bente Eriksen var en av flere barentsentusiaster som var invitert til Talking Barents seminaret i Brussel 16. juni. For hennes del var det viktig å formidle hva som gjør idretten til en så viktig faktor for at Barentssamarbeidet er det eneste åpne vinduet mellom Europa og Russland i dag. Se Eriksens presentasjon her.   

Nærmer 100 deltakere fra hele Europa med en interesse for aktiviteter i nord hadde tatt turen til Norway House i Brussel, hvor Barentssekretariatet og Nord-Norges kontor i Brussel hadde organisert et 4 timers seminar med fokus på Barentssamarbeidet.  

Se video av hele seminaret her: (Artikkelen fortsetter under)


Barents Games
Sportssamarbeidet i Barentsregionen har aldri vært mer omfattende enn det vi ser i dag. Med Barents Games har barentsidretten samlet seg i en årlig massemønstring med 1000 utøvere som konkurrerer i 10- 15 idretter. I år arrangerte Murmansk Barents Winter Games. Et arrangement hvor politiske spenninger ikke var et tema.

- Dette angår ikke oss. Sport er sport,. Vi gjør det, vi reiser og vi øker aktiviteten, sa Eriksen under sin presentasjon. 

Hun forklarte videre at da lederen av Murmansk Sportskomité, Svetlana Neumova, fikk ordet under Barents Winter Games i Murmansk i vinter, var hennes budskap det samme. Sportssamarbeidet vil fortsatt være en prioritet for Murmansk og for russisk side av Barentsregionen. Uansett politisk situasjon. For Eriksen varmet det hennes sportshjerte å høre et så sterkt signal fra russisk side.

Runar Sjåstad (t.v.) og Pentti Malinen, leder Barents Regionråd

Paneldebatt
Som avslutning for Barentsseminaret i Brussel var blant annet fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad, invitert for å delta i Talking Barents paneldebatt.

Sanksjonspolitikk og økt spenning har hatt sine konsekvenser også regionalt i nord, men relasjonene på tvers av grensene i nord er som før og det folkelige samarbeidet fortsetter. 

- Konflikten mellom Europa og Russland er skapt av politikere og den må da også løses av politikere. Folk-til-folk samarbeidet er løftet frem av folk i Barentsregionen og det skal bestå uansett hva som skjer på den politiske arena, sa Runar Sjåstad i den avsluttende Talking Barents debatten. 

Dette budskapet var mye av målet med seminaret "Barents Cooperation. The open window between Europe and Russia". Barentssekretariatet ønsket å fortelle EU-politikere, -rådgivere og andre som engasjerer seg i utviklingen av Europa hvordan Barentssamarbeidet fortsetter som før, til tross for politisk spenning. 

Barentssekretariatets leder, Anne-Cathrine Larsen

Dialog og respekt
Fungerende leder for Barentssekretariatet Anne-Cathrine Larsen fremhevet betydningen av folk-til-folk samarbeidet i sitt innlegg, samtidig som hun ser et behov for en åpen og levende dialog. 

- For å fortsatt være relevante må barentslandene diskutere de store utfordringene i regionen. Barentssekretariatet har tatt initiativ til debattforumet Talking Barents, hvor alle partere er invitert til å delta i diskusjonen. Det er helt avgjørende fordi vår felles fremtid er avhengig av dialog, gjensidig respekt og forståelse.   

Bilder fra seminaret og alle foredragsholderne finner du her: 

 

­­