- Begynnelsen på et større prosjekt

Sist uke velsignet Fader Alexander fra Arkhangelsk det nye korset på en ukjent Pomors grav på Mårøy utenfor Kjøllefjord. Han ser ikke dette som noen avslutning av et prosjekt, men starten på noen langt større. 

Over 100 personer var til stede da et nytt kors ble satt ned på en ukjent pomors grav på Mårøya utenfor Kjøllefjord i forrige uke. En dramatisk hendelse utspilte seg på fjorden utenfor Mårøya i 1903 som medførte at en ung russisk pomor døde. Les mer om den historien her.

Initiativtaker Kjell Sørbø hadde fått med seg Fader Alexander og Fader Vladimir fra den russisk ortodokse kirken til å velsigne korset på Mårøya. At man endelig fikk hedret den ukjente pomoren med et nytt kors, ser imidlertid ikke Fader Alexander som noen slutt på prosjektet. Nå ønsker de å kartlegge flere graver. 

Det er mange norske pomorfiskere som er gravlagt langs den russiske kysten, og det er mange russere som er gravlagt langs den norske kysten. Gravene er ikke dokumentert noen steder og den eneste kunnskapen ligger i minnene hos folk. Derfor er det viktig jobb som de skal sette i gang med nå å få bedre dokumentasjon på hvor gravene befinner seg. 

Noe av motivasjonen til Kjell Sørbø for å starte dette prosjektet var å finne ut hvem den ukjente pomoren var. I fjor høst dro han til Arkangelsk med et mål om å få mer kunnskap om historien. Det klarte han ikke i denne omgang, men han klarte å vekke en interesse blant fagmiljøer i Arkhangelsk som skal hjelpe han videre både med denne graven og med alle de andre Pomorgravene langs kysten i Norge og Russland. 

Prosjektet er gjennomført med prosjektstøtte fra Barentssekretariatet, og ikke minst så har Kjell Sørbø fått god hjelp av Andrey Shalyov og hans stab ved Barentssekretariatets kontor i Arkhangelsk. 

Se bilder fra seremonien på Mårøy. (Alle foto: Kim Stenersen, Barentssekretariatet)

­­