Samlet til hyllest for kultursamarbeidet

Kultursamarbeidet har vært bærebjelken i folk-til-folk kontakten på tvers av den norsk-russiske grensen. Denne uken pågår de sjette norsk-russiske kulturdagene som skal bidra til å videreføre dette arbeidet 

 Slideshow : No-Ru-KultD2015

De norsk-russiske kulturdagene veksler mellom å arrangeres i Norge og Russland og i år er turen kommet til Øst-Finnmark. Det hele ble åpnet på Samovartetatere i Kirkenes og så drar deltakerne med hurtigruta til Vardø og videre derfra til Vadsø. Hele veien med kulturinnslag, debatt og presentasjoner. 

Deltakerne er sentrale aktører i det norsk-russiske kultursamarbeidet, fra departementsnivå og helt ned til grasrota i kulturmiljøene i Nord-Norge og Nordvest-Russland. Under kulturdagene skal man sikre kontinuiteten i samarebidet. 

Se linjene fremover
- Man kan si kulturdagene er del av en plan, en strategi, men vi er vel så mye del av en historie. En lang historie om kontakt, samarbeid og kulturutveksling over grensen. Samarbeidet ikke alltid like nært, ikke alltid like omfattende, ikke alltid uten utfordringer. Men sammenhengende. Vi kan trekke lange linjer tilbake i kultursamarbeidet og den kulturelle kontakten over grensen, og vi bør se de lange linjene i samarbeidet også fremover i tid, sa spesialrådgiver Sverre Miøen fra det norske Kulturdepartementet under åpningen av Kulturdagene. 

Han fremhevet blant annet betydningen av finansieringsprogrammet BarentsKult for profesjonell kunst og kultur, der departementet i samarbeid med de tre nordnorske fylkeskommunene har bidratt i å fremme kultursamarbeid på tvers av grensene.

Syv år etter etableringen av BarentsKult er det ikke tvil om hvilken betydning programmet har hatt for kultursamarbeidet, noe som også ble bekreftet i evalueringsrapporten som ble publisert høsten 2014. . 

Avdelingsleder Tatiana Egorova fra det russiske Kulturdepartementet hadde med seg hilsen fra den russiske kulturministeren Medinskij. Kulturministeren fremhevet i sitt brev betydningen av hvordan kultursamarbeidet hadde skal felles kulturforståelse og godt naboskap. 

Sterkere enn politiske barrierer
- Kultursamarbeidet har bidratt til et godt naboskap som har vært sterkere enn de politiske barrierer, fortalte Egorova på vegne av sin minister. 

Som vertsfylke for kulturdagene talte også fylkesvaraordfører Bente Haug på åpningen og hun fremhevet kulturens betydning for vekst og utvikling i Finnmark. 

- Vi er opptatt av å forsterke og ytterligere synliggjøre kultursamarbeidets betydning for vekst og utvikling i Finnmark og Norge, og ikke minst skape et langsiktig og forutsigbart internasjonalt kultursamarbeid i nord. Da er nettopp slike møteplasser som norsk – russiske kulturdager viktige.

Kulturdagene foregår den 16. og 17. september i Kirkenes, på Varangerfjorden, i Vardø og i Vadsø. Se bilder fra åpningen under her.