Murmansk satser på Barents

Da viseguvernør i Murmansk fylke Alexey Tukavin og Pia Svensgaard møttes i Murmansk denne uka var det kun ett fokus for møtet: - Hvilke samarbeidsprosjekter skal vi ta tak i?

Både den norske og den russiske regjeringen har gitt klart uttrykk for at Barentssamarbeidet skal fortsette som før til tross for den pågående politiske krisen. 

- Det gleder meg at Marina Kovtun fremhevet på konferansen her i Murmansk tirsdag at det også fra sentralt hold i Russland har kommet klarsignal om at det regionale samarbeidet i Barentsregionen skal gis prioritet, sier Pia Svensgaard til viseguvernør Alexey Tukavin.

 

 Slideshow :

 

Samme språk
Tukavin støtter dette synet. Språklige utfordinger er ikke noe hinder for kontakten på tvers av grensen, mener han. 

- Alt går bra så lenge vi snakker det samme språket for samarbeid. Derfor kan ikke politiske begivenheter påvirke vårt forhold, så Tukavin i sin innledning. 

Det nystartede prosjektet innen IT-sektoren, ITC Barents Cluster, er noe Tukavin dro frem som et spesielt spennende samarbeid. Dette er et prosjekt der unge IT-folk i Murmansk inkubatoren Fu2rama samarbeider med IT-miljøer i blant annet Tromsø og Arkhangelsk om å lage et IT-kluster for Barentsregionen. Prosjektet koordineres for øvrig av Barentssekretariatets rådgiver Heidi Andreassen. Les mer om prosjektet her. 

Tukavin ser også mange samarbeidsmuligheter innenfor sjømatnæringer. Ikke minst i lys av fiskerikonferanser som har vært arrangert i Murmansk denne uka.

- Vi må se på flere muligheter felles markedsføring av sjømatprodukter på tvers av grensen, når samarbeidet innenfor denne sektoren er så stort allerede, sier Svensgaard. 

15 cruiseskip til Murmansk
I Murmansk er det gjort store utbedringer av turisthavna og Tukavin ønsker samarbeid med Norge om økt cruisetrafikk hjertelig velkommen.

Murmansk samarbeider med turisthavna i Arkhangelsk for å få flere turistskip til byen. Denne sommeren er det meldt 15 cruiseanløp til den nye turisthavna, men der er stor kapasiteten til å ta imot langt flere. De starter nå arbeidet med å totalrenovere også terminalbygget slik at det er av samme kvalitet som det øvrige havneområdet. 

Han ønsker for eksempel Hurtigruta hjertelig velkommen til å forlenge sin reise til Murmansk.

Til stede på møtet mellom sekretariatsleder Svensgaard og viseguvernør Tukavin var også minister for økonomisk utvikling i Murmanskregionen Elena Tikhonova, leder for internasjonalt samarbeid Yury Smirnov og russisk UD sin representant i Murmansk, Evgeny Galkin.