Kartlegger mulighetene for næringssamarbeid

- Sør-Varanger og Pechenga kommune lever nærmest i et symbiotisk forhold som vi burde kunne utnytte langt sterkere, sa ordfører Rune Rafaelsen da administrasjon og næringsmiljøer møttes på Barentssekretariatet forrige uke. Nå skal Kirkenes Næringshage ta initiativ til å kartlegge hvilke næringer det er mest naturlig å samarbeide innenfor.

Ordførerne fra begge kommuner, Guro Brandshaug fra Kirkenes Næringshage og Vladimir Zerkin fra Petsjenga Næringsforsamling var blant deltakerne på grensesamarbeidsseminaret som næringsrådgiver Heidi Andreassen ved Barentssekretariatet hadde invitert til sist fredag. 

Målet med seminaret er skape kontakt og få til tettere samarbeid mellom ulike næringsmiljøer i de grensenære områdene ved den norsk-russiske grensen. Med innføringen av grenseboerbeviset har det blitt langt enklere å kunne ha flere felles norsk-russiske aktiviteter og her er potensialet på ingen måte utnyttet fullt, sa blant annet ordfører Rune Rafaelsen.  

Barentssekretariatets bidrag
- Det er viktig at næringsmiljøene kjenner til hvilken hjelp de kan få av Barentssekretariatet til å gjøre samarbeidet enklere og det er litt av målet vårt med å invitere til et slikt seminar, sier Andreassen. 

På forslag fra Kirkenes Næringshage vil de nå starte på arbeidet med å lage en kartlegging av hvilke næringer det er mest naturlig og mulig å samarbeide innenfor. 

- Skal man lage til et næringssamarbeid må det være vinn-vinn for begge sider. Ellers vil det ikke fungere, sier leder for Kirkenes Næringshage Guro Brandshaug. 

Vilje og evne
I arbeidet blir det viktig å finne hvilke bedrifter som har vilje og evne til å kunne gjennomføre et nært samarbeid som skal komme begge bedrifter til gode. 

Ordfører i Pechenga Alexandr Morozov støtter arbeidet med å få kartlagt bedre mulighetene for samarbeid og gjøre det konkret og ikke minst vil han støtte Petsjenga Næringsforsamling og deres formann Vladimir Zerkin sitte tette samarbeid med Kirkenes Næingshage i kartleggingen av muligheter i grensesonen. 

Av de næringsområdene som ble trukket fra som mulige å få til mer samarbeid innenfor var blant annet turisme, der muligheten er store for å kunne skape vekst på begge sider av grensen med tettere samarbeid. 

Se bilder fra næringsmøtet i Kirkenes: 

­­