Grensesporten samles

Det er et aktivt idrettsmiljø på begge sider av den norsk-russiske grensa, men for få arrangement skjer med deltakelse fra nabokommuna. Nå skal grenseidretten samkjøres bedre.

Et nytt initiativ fra Barentssekretariatet og grensekommunene Sør-Varanger i Norge og Pechenga i Russland, skal se på hvordan grensekommunene kan skape mer idrettsaktivitet på tvers av grensa. Denne uka møttes representanter for idretten på begge sider av grensa til et felles planleggingsmøte på Barentssekretariatet. 

Det er flere idretter som allerede samarbeider tett med nabokommunen. Svømming har jobbet på tvers av grensen i flere år og nylig ble fotballigaen Barents Playmakers startet opp med deltakende lag fra både Pechenga og Sør-Varanger, for å nevne noe.

Samtidig er det en rekke idretter som har stort aktivitet på begge sider av grensa, men der det nesten ikke er noe samarbeid. For eksempel skisporten er stor både i Pechenga og Kirkenes, men samarbeid er det lite av. Både representantene fra sportskomiteen i Pechenga og idrettsrådet i Sør-Varanger mente det måtte være gode muligheter for støre deltakelse på turrenn og kretsrenn i Kirkenes. Det er bare å se på den gode norske deltakelsen under Barentsskirennet i Rayakoski i år.  

Men det er langt flere idretter enn ski som kan samarbeide. Den russiske delegasjonen mener at det burde være gode muligheter for å få til et bedre samarbeid innenfor for eksempel kampsport, orientering, slalåm og sjakk også. Anette Jensen fra Idrettsrådet i Sør-Varanger og idrettssjef Elena Perelomova i Pechenga kommune skal nå lage en oversikt over idretter og kontaktpersoner. I tillegg skal det utarbeides en aktivitetskalender som gir sportsklubbene på begge sider av grensen bedre oversikt over kommende arrangement.  

Kim Stenersen fra Barentssekretariatet sier at sportsklubbene i Sør-Varanger kan søke om støtte fra idrettsprogrammet til Barentssekretariatet til samarbeidet, og da vil deltakerne få dekket både reise og opphold til arrangementet. Siden avstanden er så liten kan det være nok å få satt opp en buss og ordne et måltid og dermed slipper arrangørene å tenke på overnatting.  

- For et renn eller mesterskap som arrangeres i kommunen vår er det en fantastisk mulighet å kunne øke deltakerantallet fra kanskje 60 personer til godt over 100, og dermed også bidra til større konkurranse i hver klasse, sier Stenersen. 

Les mer om Barentssekretariatets idrettsprogram her. 

Kim Stenersen kan kontaktes for mer informasjon om idrettsprogrammet og om hvordan man skal søke etter midler. 
E-post: kim@barents.no
Telefon: 419 30 868