Graveseminar for russiske journalister

 

I forrige uke gjennomførte Barents Press graveseminar for 10 russiske journalister i Kirkenes og på Lillehammer. Et av flere kurs som Barents Press har organisert den siste tiden, i en rekke av kurs som er mer omfattende enn noensinne. 

Forrige helg ble verdens største gravekonferanse for journalister avholdt på Lillehammer, Global Investigative Journalism Conference. For å gi sine russiske kolleger muligheten til å delta på en så stor og viktig journalistkonferanse, tok Barents Press Norge initiativ og inviterte 10 russiske journalister til gravekurs i Kirkenes og på GIJC på Lillehammer. 

Skaper nettverk

- Russiske medier og journalister er under stort press og stadig nye lover gjør journalisters arbeid vanskeligere. I nord har Barents Press samarbeidet i over 20 år jobbet for å fremme uavhengig og kritisk journalistikk. Vi er glade for at våre russiske kolleger gjennom deltakelse på GIJC blir kjent med venner fra hele verden, får lære fra andre, men også kan dele sine egne erfaringer med andre som også opplever vanskeligheter i en mediehverdag, sier prosjektkoordinator Anki Gerhardsen fra Barents Press Norge. 

Journalistene representerte alle slags medier; lokal- og regionalaviser, tv-kanaler. Et par var studenter og bloggere. Det var lagt opp til et eget gravejournalistikkprogram over en dag i Kirkenes. Her fikk de høre om om hvordan norske journalister i praksis jobber over grensa i nord, og hvordan man kan bruke den norske offentlighetsloven og søkbare registre til å finne gode norsk-russiske saker.

På Lillehammer fulgte journalistene konferanseprogrammet, men i tillegg var det lagt opp til egne møter. Blant annet fikk de en samtale med journalistlegenden og Pulitzer-vinner, amerikanske James B. Steele. De hadde møte med europarådets Thorbjørn Jagland, som også jobber mye med ytringsfrihet i Russland. I tillegg hadde de møte med Agentura.ru, som jobber med å grave i de russiske hemmelige tjenestene, FSB.

Flere BP-kurs

- Det som kanskje er vel så viktig med slike konferanser er alle de uformelle møtene, i gangene og i pausene, der man blir kjent og deler historier. De russiske deltakerne ble kontaktet av flere journalister fra andre land, som var interesserte i å gjøre journalistprosjekter sammen med dem. Dette er jo også noe av meningen med slike konferanser og turer: Å få folk til å samarbeide journalistisk over landegrensene.Vi er svært fornøyd med dette opplegget, og kommer garantert til å gjenta dette, sier Gerhardsen. 

Barentssekretariatet har det siste året bevilget med 845 000 kroner til journalistkurs for norske og russiske journalister. Det har vært stor oppslutning om disse kursene og Barents Press Norge er nå i planleggingen av nye kursopplegg for 2016. 

 Slideshow : GravekursBarentsPress

 

Klikk på bildene for å se billedtekst.