Gratis visum til Barentsskirennet 2015


Lørdag 14. mars arrangeres det årlige Barentsskirennet i den russiske grensebyen Rayakoski, helt sør i Pasvikdalen. I år blir det gratis visum for alle norske deltakere og grenseboerbevis holder også som visum. 

 

Barentsskirennet har vært arrangert helt siden midten av 90-tallet og har utviklet seg til en svær skifest med flere tusen deltakere. Den norske deltakelsen har variert fra år til år, men Monika Raab i Pasvikturist håper at de grepene som er gjort i år vil gjøre det enklere for flere å rydde lørdagen for å delta i et helt unikt skirenn i grensegata øverst i Pasvikdalen. 

Russerne har skjønt hvor unikt dette er, og reiser hvert år i hopetall fra hele Murmansk Oblast til den vanligvis lukkede grensebyen i Rayakoski. Der får de gå 12 kilometerne gjennom tre land, opp grensegata til Treriksrøysa og tilbake til Rayakoski. Et turrenn der sluttida ikke er i sentrum for så mange, men det er derimot folkefesten i de finsk-norsk-russiske skogsområdene.  

Også grenseboerbevis

I fjor ble rennet dessverre avlyst på grunn av snømangel. Monika Raab ved Pasvikturist håper på gjennomføring i år og grepene som er gjort for visumbehandlingen av det Russisk Generalkonsultatet gjør det langt enklere og billigere for nordmenn å delta.

- Vi har fått godkjent at de som har grenseboerbevis slipper å søke visum, noe som forenkler deltakelsen for mange i Sør-Varanger kraftig. I tillegg er det helt gratis visum til de som ikke har vanlig visum eller grenseboerbevis, forteller Monika Raab. 

Raab forteller at Barentsskirennet er den eneste muligheten folk har til å besøke den lukkede byen som er etablert for å drifte den russiske kraftsstasjonen ved Grensefoss øverst i Pasvikdalen. Hun håper at folk også i resten av Finnmark benytter seg av muligheten til å delta på et så spesielt skirenn som det dette er. 

- Barentsskirennet er også eneste mulighet folk har til å ta en liten rundtur rundt Treriksrøysa øverst i Pasvikdalen, forteller Raab.

Vanligvis venter det mange tusen kroner i bot for å ta den rusleturen. Under Barentskirennet vender løypa rundt grenserøysa. 

Støtte fra Barentssekretariatet

Det er Pasvikturist som har administrert den norske deltakelsen i skirennet de siste årene. Informasjon om påmelding og gjennomføring finner dere på denne siden. Barentssekretariatet har de siste årene bidratt med finansieringsstøtte for den norske deltakelsen og dermed redusert reisekostandene til et minimum.

Kim Stenersen som er ansvarlig for idrettsprosjektene i Barentssamarbeidet sier at Barentsskirennet er et viktig grensenært samarbeidsprosjekt.

-Dette en stor folkefest som går på den norsk-finsk-russiske grensen og som jeg håper så mange som mulig fra Sør-Varanger ønsker å delta på, sier Stenersen. 

Avreise fra Kirkenes er tidlig på morgene lørdag. De er ikke lov til å kjøre egen bil, så alle må være med i Pasvikturist sin buss. Den kjører direkte til Rayakoski hvor man gjennomfører skirennet og deltar på folkefesten etterpå og så returnerer bussen til Norge ut på lørdag ettermiddagen når alt er ferdig.