Finnsnes fotball på treningsleir i Kotlas

Småguttelaget til Finnsnes IL dro i sommer til Kotlas sør for Arkhangelsk på fotballeir som ble avsluttet med turnering. Se Finnsnes sin video fra opplevelsene i Kotlas. 

Under Arctic Friendship Festival på Finnsnes i juni 2014 etablerte Finnsnes fotball kontakt med det besøkende laget Stroymax Fotball Club fra Kotlas i Arkhangelsk Oblast. Da ble klubbene enige om å videreutvikle samarbeidet og startet planleggingen av Friendship Fotball Camp i Arkhangelsk, som skulle avsluttes med deltakelse på ei regional turnering Arkhangelsk. 

Med 250 000 kroner i støtte fra barentssekretariatret dro Finnsnes Fotball til Arkhangelsk i juni. Fotballturneringen kan sees på som en avlegger av det mangeårige samarbeidet som har vært mellom Arkhangelsk og Finnsnes for ungdommens kulturmønstring. 

Vennskap og toleranse

- Vi ønsker at campen skal bidra til å utvikle fotballkultur i bred forstand. Programmet inneholdt utvikling av fotballferdigheter, hvor deling av kunnskap stod sentralt. I tillegg var innlevelse, nysgjerrighet, sosiale møter med vennskap og toleranse overordnede tema, forteller prosjektleder Jan Tore Bakli. 

Treningsleiren med turnering pågikk i 9 dager fra 12. - 21. juni. Treningsleiren pågikk over to dager der de gjennomførte felles treninger som ble ledet av trenere for begge lag. På ettermiddagene var det sosialt program som inneholdt fellesaktiviteter med uformelle konkurranser, besøk av lokale institusjoner samt underholdning og show. 
 
Bakli skriver i sluttrapporten at de relasjonene som ble etablert med lokalbefolkningen var det som gjorde størst inntrykk. Småguttelaget ble veldig godt mottatt og forestillingene om det russiske folk endret seg gjennom besøket. 
 

Høyt sportslig nivå

En annen viktig del av prosjektet var å kunne dele og samarbeide om treningene. Bakli forteller at det var lærerikt å trene sammen med det russiske laget Stroymax gjennom de tre fellesøktene de hadde før turneringen startet. 

Selve turneringen ble gjennomført med seks deltakende lag der det var et meget høyt sportslig nivå og
jevne kamper. Turneringen ble startet og avsluttet med flotte seremonier med norsk og russisk nasjonalsang. Finnsnes sine to lag endte på tredje og sjette plass i turneringen.
 
- Med så få deltakende lag i turneringen ble "alle ble kjent med alle" i løpet av de fem dagene det pågikk, beskriver Bakli.