Barentssekretariatet - samlet i stormen

"Våre dedikerte ansatte fokuserer nå på oppdraget som skal løses i det daglige for å bidra til samfunnsutvikling i nord. Barentssekretariatet er solid fundamentert, og våre kompetente medarbeidere står støtt i stormen", skriver sekretariatsleder Laila Dalhaug i denne kronikken

Den siste tiden har det stormet rundt Barentssekretariatet i det offentlige rom, der ulike sider ved sekretariatets drift har fått mye oppmerksomhet: Uro i arbeidsmiljøet, en uavklart ledersituasjon og avskjedigelse av redaktøren i BarentsObserver. Sammenhengene fremstår nok ikke alltid like tydelig. Alt dette preger naturlig nok de ansatte, samtidig som forholdet mellom Norge og Russland er mer anstrengt og uforutsigbart enn på lang tid. Hvordan håndterer vi en slik situasjon?

Barentssekretariatet er Norges viktigste organ for sivilt samarbeid med Russland. Politikere, universiteter, miljøorganisasjoner, kultur- og næringslivsaktører er alle en del av det unike barentssamarbeidet, som i over 20 år har vært med på å sikre fred og stabilitet i nord. Forholdet mellom Norge og Russland er kjølig på regjeringsnivå, men gjennom Barentssekretariatet videreutvikles det grensenære samarbeidet.

Barentssekretariatet består av et hovedkontor i Kirkenes og tre filialer i Russland, hvor kjerneoppgaven er å finansiere og tilrettelegge for norsk-russiske prosjekter. Vi driver også informasjonsnettsiden Barents.no og nyhetnettstedet BarentsObserver. Barentssekretariatet som sådant er ikke part i personalsaken der Thomas Nilsen har fått avskjedigelse som redaktør. Dette håndteres av styret, som er oppnevnt av våre eiere, fylkeskommunene Nordland, Troms og Finnmark. Det er også styret som avgjør framtiden til BarentsObserver. Det er nylig levert en eksternt utarbeidet rapport der det anbefales ny organisering, noe eierne skal ta stilling til senere i høst.

Til tross for dette: våre dedikerte ansatte fokuserer nå på oppdraget som skal løses i det daglige for å bidra til samfunnsutvikling i nord. Barentssekretariatet er solid fundamentert, og våre kompetente medarbeidere står støtt i stormen. I en årrekke har vi fulgt utviklingen i Nordvest-Russland tett og har gode kontakter både innenfor sivilt samfunn og politisk toppnivå. I den krevende geopolitiske situasjonen vi står i, er Barentssekretariatet en åpen dør for samarbeid med Russland. Vi skal skape naturlige møteplasser for engasjerte prosjektentreprenører, bygge ned fordommer og øke kulturforståelsen på tvers av grensene.

Rammebetingelsene har vært krevende i det siste, og dette har uten tvil påvirket oss. Likevel er vi først og fremst opptatt av at situasjonen ikke skal gå ut over det rike organisasjonslivet i nord. Vi er blant annet stolte av å kunne bidra til at ti russiske journalister denne uka møter noen av verdens fremste gravejournalister.

En forutsetning for god drift av Barentssekretariatet er trygge og tilfredse medarbeidere. Det jobbes nå med å sikre et godt arbeidsmiljø, en handlingsplan er under utarbeidelse og det skal iverksettes tiltak som er nødvendig for at Barentssekretariatet fortsatt skal være et godt sted å jobbe, preget av åpenhet, medvirkning og respekt.

Vi skal sørge for høy kvalitet på tjenestene vi leverer til våre brukere, gjennom tydelige mål for tiden som kommer, riktige prioriteringer og gjennomsiktighet i arbeidet.

I påvente av en avklaring i BarentsObserver-saken, er ny redaktør konstituert. Vi vil fortsette å følge Russland tett med nyheter, analyser og prosjekttildelinger. Men ikke minst; vi er hver dag tilstede for å dele vår kunnskap med dere. Grip den muligheten!

Laila Dalhaug
Konst. daglig leder