Viktig forum for grensekryssende samarbeid

Årets Forum for grensekryssende samarbeid i Europa ble 6-7. november arrangert i Kirkenes og Nikel med flere enn 150 deltakere fra 14 land.

Det årlige forumet ble denne gang organisert i Barentsregionen, i grenselandet mellom Norge og Russland. I tråd med tradisjonen, ble arrangementet holdt på begge sider av Schengen-grensen, først i Nikel, deretter i Kirkenes.

Samarbeid på tvers av grensen

Programmet i Nikel ble organisert i samarbeid med myndighetene i Murmansk og den lokale kommuneadministrasjonen. Arrangementet ble samkjørt med Grensesarbeidsdagene, den årlige samarbeidskonferansen mellom Petsjenga og Sør-Varanger.

Det påfølgende arrangementet i Kirkenes hadde fokus både på relasjoner i Barentsregionen og på samarbeid i andre europeiske regioner.

- Grensen må aldri bli en mur som hindrer bevegelsesfrihet mellom landene, som legger begrensninger på folks muligheter til å besøke hverandre og bli kjent med hverandres områder. Med gjensidig respekt for hverandre, må vi fortsette å utvikle grensen som en bro mellom våre lands befolkninger”, understreket Barentssekretariatets leder Pia Svensgaard i sin tale til konferansedeltakerne.

150 deltakere

Flere enn 150 representanter fra 14 land deltok i konferansen. Blant dem var en lang rekke eksperter på grensekryssende samarbeid, samt representanter for lokal, regionale og nasjonale myndigheter.

“Dette er en utmerket anledning for å vise til et bredt internasjonalt publikum hvordan vi jobber med grensekryssende samarbeid her i nord”, fremhevet Svensgaard.

”Grensekryssende samarbeid er et bindeledd for lokalbefolkningen, lokale og regionale myndigheter og sivilsamfunn på begge sider av grensen”, fortsatte hun og la til at ”folk-til-folk samarbeid er den viktigste dimensjonen i hva vi driver med”.

Forum for grensekryssende samarbeid i Europa er blitt arrangert årlig siden 2010, først i grenselandet mellom Slovakia og Ukraina og deretter i Elblag-Kaliningrad (Polen-Russland), Moldova og Joensuu-Sortavala (Finland-Russland). Alle konferansene er blitt gjennomført i samarbeid med det Praha-baserte Institutt for Stabilitet og Utvikling (ISD).

Pris til Sørensen og Neganova

Den årlige prisen for fremragende bidrag til grensekryssende samarbeid ble i år tildelt Irina Neganova fra Nikel og Harald Sørensen fra Kirkenes. Begge har gjennom mange år bidratt til styrking av samarbeid og kontakt på tvers av den norsk-russiske grensen, deriblant innenfor felt som kultur, sport og næringsliv.

Se under for informasjon om konferanseprogrammet, deltakerliste, samt presentasjoner fra bidragsytere.