Stor kulturfest i Syktyvkar

 

De norsk-russiske kulturdagene i Syktyvkar samlet sist uke representanter fra en rekke norske og russiske kulturmiljøer til debatt, erfaringsutveksling og ikke minst nye vennskap.

Den 26 personer store norske delegasjonen representerte de fleste store kulturinstitusjonene i Nord-Norge. Bibliotek- og museumsfolk, kunstnere, festivalarrangører og andre kulturaktører fikk mulighet til å knytte nærmere kontakt med russiske kunstmiljøer, og ikke minst til å styrke sitt nordnorske nettverk.

Se bilder fra norsk-russiske kulturdager i Syktyvkar (Alle foto: Kim Stenersen) [Kommer]

Østlige Barentsregion
I år ble dette kulturdagane gjennomført 11. -13. juni i en av de østligste byene i Barentsregionen, Syktyvkar. Byen ligger ved elva Vychegda i republikken Komi, nesten inn mot Uralfjellene i Russland. Ingen i den norske delegasjonen hadde besøkt dette området før, noe som gjorde det ekstra interessant å lære om historien, kulturen og folkene i denne delen av Barentsregionen.

Syktyvkar tok i mot sine norske venner og kollegaer på en forbilledlig måte, og presenterte et allsidig og fantastisk program for årets kulturdager. Alt fra plenumsdiskusjoner og work-shops til ekskursjoner og konserter gjorde dagene svært spennende og lærerike. Av viktige temaer på agendaen var muligheter for nye folk-til-folk-prosjekter innenfor kulturområdet.

Norge neste gang
Kulturdagene arrangeres av Kulturdepartementet i samarbeid med fylkeskommunene i Nord-Norge, Utenriksdepartementet og Barentssekretariatet. Det er samarbeid innen visuell kunst og dans og kulturturisme som er fokusområdene for kultursamarbeidet i nordområdene for 2013 - 2015.

«Den norsk-russiske handlingsplanen for kultursamarbeid i Nordområdene» slår fast at det hvert år skal arrangeres «Norsk-russiske kulturdager» - med delegater fra kunst- og kulturmiljøet i Nord-Norge og Nordvest-Russland. Det er foreløpig ikke bestemt når og hvor de neste norsk-russiske kulturdagene skal være når det nå er Norges tur til å være arrangør.