Kult prosjekt med kult resultat

Ungdommens Kulturmønstring Arctic er et norsk russisk samarbeid basert på visuelle kunstformer. Nylig ble resultatene fra prosjektet vist frem på UKM festivalen Arctic Art Impuls.

Målet med prosjektet har vært å skape et internasjonalt treffpunkt for talentfull ungdom med interesse for fagområdet visuell kunst og design, forteller Svein Erntsen fra UKM Arctic.

Med støtte fra Barentssekretariatet startet Ungdommens kulturmønstring (UKM-Arctic) våren 2014 et samarbeid basert på visuelle kunstformer. Et prosjekt som ikke baree omfattet UKM, men også de to institusjonene Arkhangelsk Kunst-College og Bardufoss/Høgtun Videregående skole.

Arkhangelsk - Bardufoss

Prosjektet ble gjennomført i to deler. Først ble det gjennomførte en workshop der de åtte studentene fra Arkhangelsk College arbeidet sammen med åtte elever fra Høgtun Videregående Skole. En hektisk og uhyre kreativ prosess ledet av instruktøren Nikolai Dmitruk fra Novodvinsk og en av lærerne fra Høgtun.

- Vi har sjelden opplevd et så dedikert arbeidsmiljø med elever som jobbet dag og natt med sine kunstneriske ideer, fra skissestadiet til ferdige kreasjoner. Elevene valgte sammen med instruktøren å jobbe med et scenisk kunstprosjekt der dansere inngikk som levende modeller for kreasjonene som ble laget, sier Erntsen.

Resultatet av workshopen ble til slutt vist fram på avslutningen av UKM festivalen Arctic Art Impuls.

- Ordet som gikk igjen blant publikum etter avslutningssekvensen var – «fantastisk!, sier Erntsen.

Utvidet program

Etter at lampene var slukket på årets UKM scene har prosjektlederne arbeidet med nye ideer, og det store spørsmålet – hvordan skal de utvikle dette videre?

- Etter evalueringen i høst konkluderte vi med at dette prosjektet er en stor suksess, og at vi ønsker å utvide dette samarbeidet neste år, sier Erntsen.

UKM Arctic har allerede tatt initiativ til et utvidet program for vårhalvåret 2015. Blant annet innebærer dette en utvidet produksjonsfase der også de norske elevene skal ta del i arbeidet på Archangelsk Kunst-College.

- Vi er overbevist om at vi med dette kan starte et flott og lærerikt samarbeid som ikke bare bidrar til å utvikle elevene, men også institusjonene. På denne måten kan vi være med å påvirke utdanningen av en ny generasjon kunstnere i nordområdet», avslutter Erntsen.