Klare for Sergey Lavrov

Fylkesmann, fylkeskommune, kommune, politi, museer, Barentssekretariatet og organisasjonsliv samlet seg denne uken på Barentssekretariatet i Kirkenes for å planlegge frigjøringsjubileet i oktober. De er nå klare til å ta imot Russlands utenriksminister Sergey Lavrov og andre prominente gjester. 

Selv om det fortsatt er usikkerheter, tyder alt på at Sergej Lavrov kommer til Kirkenes den 24. oktober. Det samme gjør norges utenriksminister Børge Brende. Det er ventet at Brende og Lavrov vil ha bilaterale samtaler under besøket.

I tillegg deltar også forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på jubileet i Kirkenes. Hun vil åpne historiekonferansen i Kirkenes 22. oktober. På fylkesnivå deltar guvernøren i Murmansk, Marina Kovtun og fylkesordfører Runar Sjåstad. Den siste bekreftelsen som arrangørene nå venter på er om Kongehuset vil være representert under markeringene.

Sikkerheten og logistikken rundt disse personene var en viktig del av diskusjonenen til koordineringsutvalgets møter i Kirkenes. Utvalget består av rundt 20 personer fra ulike etater og organ som skal bidra til at jubileet skal bli en minnerik opplevelse for absolutt alle deltakere, og de kommer det til å bli mange av.  

Barentsprosjekter

Barentssekretariatet har støttet en rekke prosjekter og aktiviteter i forbindelse med jubileet. Totalt er det bevilget nærmere 800 000 kroner til disse prosjektene.

Se alle prosjektene som Barentssekretariatet har bidratt med støtte til i forbindelse med frigjøringsjubileet.

Høsten 1944 jaget russiske styrker de tyske okkupantene ut av Finnmark og frigjorde befolkningen fra nazistene. Det er en frigjøring som Finnmarks befolkning aldri har glemt, og båndene som ble etablert på tvers av grensen i disse dramatiske høstdagene i 1944 har bestått, til tross for kald krig og politisk spenning. 

– Det internasjonale politiske klimaet påvirker det regionale samarbeidet lite. Våre to folk har alltid hatt samhandling og kontakt, uavhengig av skiftende politiske svingninger, sier avdelingssjef i plan- og kulturavdelinga Tore Gundersen i Finnmark Fylkeskommune. Det er Gundersen som leder arbeidet i koordineringsutvalget.

Restaurere Rørbua

En viktig del av markeringene foregår i Rørbua hvor det første norske flagget ble heist i det frie Norge, 25. oktober 1944. Dagen etter ble det første kommunestyremøtet i Norge etter frigjøringen også holdt her.

Riksantikvaren har vedtatt fredning og det pågår nå restaurering av bygget. Fredningen blir gjort offisielt ved en seremoni lørdag 25. oktober og er Finnmarks markering av grunnlovsjubileet.

For å melde seg på historiekonferansen i Kirkenes 23.-24. oktober, må du bruke dette påmeldingsskjema på Finnmark fylkeskommunes internettsider: 
https://viaregi.revio.no/ParticipantWeb/Registration/38287 
Fristen er 1. oktober for deltakere kun på konferansen.