Følg med på gruveindustrien i Barentsregionen

 

Barentssekretariatets dataportal Patchworkbarents.org tilbyr nå oversikt over uttak av mineraler og metaller i Barentsregionen.

Patchwork Barents nye oversikten er basert på innhenting av produksjonstall fra hele regionen, fra både nordisk og russisk side. Blant informasjonen som nå er åpent tilgjengelig på dataportalen er produksjonstall for jernmalm, nickel, apatitt, diamanter, kull, kobber, sølv og gull.

"Gruvedrift og foredling er sentrale økonomiske drivkrefter for hele Barentsregionen, og vi ønsker derfor å ta pulsen på denne industrien", sier prosjektleder Liza Vassilieva. Hun har satt sammen åpne data fra hele regionen, fra Republikken Komi i øst til Nordland Fylke i vest.

"Industriproduksjonen i regionen viser en betydelig økning i flere deler av de nordiske områdene, mens situasjonen på russisk side domineres av en handfull store selskaper som opprettholder et stabilt, høyt nivå, sier Vassilieva.

Blant kildene brukt på Patchwork Barents er både de nasjonale statistiske byråene og de respektive selskapene. Informasjonen på portalen er åpent tilgjengelig og gratis for brukere. Alle dataene er visualisert på kart og grafiske fremstillinger som kan bygges inn i brukeres egne nettsider eller blogger. Registrerte brukere kan også lage sine egne tilpassede visualiseringer.

"Vårt mål med dette prosjektet er å styrke kunnskap om sosiale og økonomiske prosesser i Barentsregionen", understreker Vassilieva.

"Vi bor i en arktisk region som er under endring, blant annet på grunn av klimaendringer og industriell ekspansjon, og vi må holde oss oppdatert i forhold til utviklingen".

Prosjektet Patchwork Barents er en felles prosjekt mellom Barentssekretariatet og Jefferson Institute.

Dataportalen har også en lang rekke annen type informasjon, deriblant om demografi, helse, infrastruktur, energi og miljø. Mange av datasettene strekker seg tilbake til tidlig 1990-tall.