Barentsjournalist Arne Store er død

NRK journalist og Barents Press veteran Arne Store døde onsdag, 69 år gammel.  

 

Arne Store var en av de første norske journalistene som krysset grensen til Kolahalvøya tidlig på 90-tallet. Ikke bare for å rapportere hjem om nyheter og dagliglivet i nabolandet, men også for å etablere kontakt med kolleger og nyhetsredaksjoner i Murmansk og omegn. 

Store var i mange år NRK sin eneste Kirkenesbaserte journalist og ble en viktig stemme på radio og TV med nyheter fra grensetraktene og nordområdene.

Bare noen måneder etter oppløsningen av Sovjetunionen bestemte Arne Store seg for å gjennomføre en lengre reise til Murmansk, der han ble en pioner som drev grenseoverskridende journalistikk på tvers av de tidligere stengte grensene. Han etablerte da et banebrytende samarbeid med journalister fra de russiske mediene GTRK Murman og Komsomolskaya Pravda. Dette hadde stor betydning for at man etter hvert så behovet for å etablere et nettverk for journalister i de fire Barentslandene og dermed ble Barents Press en realitet. 

På 80-tallet var Arne Store leder for NRK Sapmi i Karasjok og fortsatte gjennom hele sin yrkesaktive karriere å ha stort fokus på urfolksperspektivet i sin nyhetsdekning av nordområdene. Hans siste melding på det sosiale nettstedet Twitter var passende nok en kommentar til konflikten mellom reinsdyrseiere og myndighetenes planer om å myke opp reguleringene av snøskuterkjøring i utmarksområder. 

Etter at Arne Store gikk av med pensjon for noen år tilbake, fortsatte han å jobbe som frilansjournalist både for sin tidligere arbeidsgiver NRK, men også for andre lokalaviser i Finnmark. I april i år var Store sentral i organiseringen av årsmøtet til det Internasjonale Barents Press, som ble arrangert i Kirkenes. Møtet ble det største som Barents Press noen gang har arrangert og samlet journalister i alle aldre fra hele Barentsregionen.  

Skrevet av Thomas Nilsen, BarentsObserver