Underskriver avtale om Barents Grensedialog

Barentssekretariatet inngår en samarbeidsavtale med Jefferson Institute om utviklingen av prosjektet Barents Grensedialog. De to organisasjonene inngår også en intensjonsavtale om tilsvarende prosjekter i andre regioner.

De to avtalene markerer starten på et inngående samarbeid både i Barentsregionen og i andre regioner, mellom de to organisasjonene.

Som del av avtalen skal Jefferson Institute utvikle programvare og nettbaserte kurs i datajournalistikk. Jefferson Institute er en uavhengig forsknings- og utdanningsinstitusjon med data visualisering og datajournalistikk som et av sine spesialområder. Organisasjonen er lokalisert delvis i Washington DC, delvis i Beograd, Serbia.

Prosjektet Barents Grensedialog er del av de to organisasjonenes planer for utvikling av grensekryssende nyheter og informasjon i Barentsregionen, samt i andre europeiske grenseregioner. Initiativet støttes med midler fra det norske Utenriksdepartementet og det amerikanske U.S. National Science Foundation. Prosjektet ble formelt igangsatt i en prosjektkonferanse i Kirkenes i begynnelsen av februar.

- Dette prosjektet bidrar til å styrke tilgjengeligheten til sosial og økonomisk nøkkeldata fra regionen og legger således til rette for en bedre forståelse av lokale og regionale utviklingstrekk, sier Sekretariatsleder Rune Rafaelsen.

- Barentssekretariatet legger I økende grad vekt på utvikle sitt informasjonsarbeid, legger han til.

Sentrale bestanddeler i prosjektet Barents Grensedialog er utvikling datavisualisering og datajournalistikk. Eksisterende og sammenlignbare data, deriblant innenfor feltene handel, grensekryssinger, visum, infrastruktur, levevilkår og annet, skal bli kartlagt, samlet inn og visualisert i en dataportal. I tillegg skal nettbaserte kurs i datajournalistikk bli utviklet. Det legges også opp til å styrke samarbeidet om grensekryssende data mellom de statistiske myndighetene i regionen.