Samlet for Barentssamarbeidet

Statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet hadde sitt første møte med politisk ledelse i de tre nordligste fylkene torsdag. Møtet viste stor grad av enighet om kursen videre for Barentssamarbeidet.

Statssekretær Pedersen er klar på at Barentssamarbeidet er et viktig satsingsområdet for den nye regjeringen, noe han også innledet møtet med å fortelle.

Det er de tre nordligste fylkene Nordland, Troms og Finnmark som eier Barentssekretariatet, og det er de folkevalgte fylkespolitikerne som styrer hva sekretariatet skal fokusere på. Derfor var det viktig å følge opp møtet som statssekretær Pedersen hadde med sekretariatets ansatte i Kirkenes i november, med et møte med den politiske ledelsen i de nordligste fylkene.

For fylkesrådsleder i Troms Pia Svensgård, fylkesordfører i Finnmark Runar Sjåstad og politisk rådgiver i Nordland Jørgen Bikset var det viktig å fremheve betydningen som Barentssekretariatet har i å opprettholde et godt samarbeid mellom folk i Nord-Norge og våre russiske venner i Nordvest-Russland. Ingen av fylkeskommunene har muligheten til å bygge opp en spesialkompetanse på norsk-russisk samarbeid, men det finner de til en hver tid ved Barentssekretariatets kontor. I tillegg ble det lagt stor vekt på hvilken betydning informasjonskontorene i Murmansk, Arkhangelsk og Naryan Mar har som baser for det meste av nordnorsk aktivitet i Russland.

Pedersen avsluttet med å si at det blir viktig i tiden fremover å sikre en god dialog mellom departementet og fylkene. Både for å sikre en faglig oppdatering på situasjonen i nord, og like viktig å for å ha en god dialog med den politiske ledelsen i fylkene. Og alle var de samstemt på et felles fokus for å styrke grenseoverskridende folk-til-folk samarbeid i nord.