Fikk prøve seg med proffene

 

Når unge musikere får samspille med profesjonelle musikere oppstår det en kunstnerisk gnist som noen kaller «musikkbasillen». Denne basillen setter seg i alle musikalske kropper, forsterker musikkgleden, og har som følge av dette en sterk tendens til å føde nye musikere.

Arvid Hanssen-festivalen hadde i år på programmet et spennende samarbeid med Arkhangelsk Kammerorkester og unge strykere fra kulturskolene i Lenvik, Bardu og Tromsø. 30 unge strykere fikk en unik og inspirerende opplevelse av å jobbe sammen med superproffe russiske musikere. Framførelsen på Finnsnes Kulturhus ble en suksess med ovasjoner fra publikum. Prosjektet ble støttet med 260 000 kroner fra Barentssekretariatet. 

Bakgrunnen for samarbeidet var festivalens ønske om å sette opp «Nordnorsk Suite» av Odd-Halvdan Jakobsen. Dette spesielle verket er skrevet for nivådelt orkester, og inneholder 6 arrangementer bygget på nordnorske folketoner. Med andre ord et verk som er spesialtilpasset for samarbeid mellom nybegynnere og profesjonelle musikere. 

De unge strykerne har jobbet med stoffet i forkant av konsertsamlingen og var godt forberedt til det musikalske møtet med Arkhangelsk Kammerorkester. Musikerne gjennomførte flere øvelser, generalprøve og konsert i løpet av ei lang helg. I tillegg gjorde kulturhuset på Finnsnes et supert lydopptak av stykket. Erfaringene fra dette prosjektet er veldig gode og det foreligger allerede planer om et nytt og større prosjekt neste år.