Barentskult tildelinger høsten 2013

Det faglige rådet i kulturprogrammet BarentsKult hadde nylig møte og behandlet søknadene for høsten 2013. Totalt ble det fordelt 5 895 000 kroner i støtte til profesjonell kunst og kultur i Barentsregionen. 

Barentskult er et finansieringsprogram for norske profesjonelle kunst- og kulturaktører som samarbeider med russiske partner. Programmet har som formål å stimulere økningen av grenseoverskridende kultur i nord. Se to årlige søknadsfristene er 1. februar og 1. september.

Mer om BarentsKult finner du her

 


Norsk-Russisk turnesamarbeid. Melting Point til Nordland, Troms og Finnmark
Prosjektsøker: Figurteateret i Nordland v/ Geir-Ove Andersen
Prosjektpartnere: Melting Point, Karelia; Scene Finnmark; Kultur i Troms; Den kulturelle skolesekken
BarentsKults støtte: 1 260 000

Figurteatret i Nordland, den russiske prosjektteatergruppen Melting Point, Den kulturelle skolesekkene i Nordland, Kultur i Tromsog Scene Finnmark samarbeider om en turne i Den Kulturelle Skolesekken med forestillingen Chook & Gek i alle de tre nordligstefylkene. Turneen er planlagt gjennomført fra uke 37 til 42 høsten 2014. Målet for prosjektet er å styrke forbindelsene mellom deprofesjonelle prosjektteatrene og produksjonsmiljøene i Russland og Nord‐Norge. Og å vise at det mulig å gjennomføredistribusjon av en større Russisk/Norsk prosjektteaterproduksjon samt samarbeide på tvers av fylkesgrenser og landegrenser. Itillegg er dette en mulighet til å få distribuert et vellykket Russisk‐Norsk teatersamarbeid til det Nordnorske publikumet.

 


Utsmykking av kulturskolen med laminatplater
Prosjektsøker: Scott Thoe
Prosjektpartnere: Andrey Slibo, Arkhangelsk
BarentsKults støtte: 50 000

Her søkes om en tilleggsbevilgning for å gjennomføre en utsmykking med cellulose‐laminatplater på Kulturskolen i Kotlas iArkhangelsk region. Dette er et pilotprosjekt for å teste anvendelse av råstoffet som byens fabrikk produserer – cellulose ‐ i enutsmykningsammenheng.

 


High North A-i-R nettverk: A-i-R Barents
Prosjektsøker: Gjesteatelieret/ Troms fylkekultursenter
Prosjektpartnere: Ministry of culture of the Arkhangelsk region Committee on Culture and the Arts of the Murmansk region
BarentsKults støtte: 575 000

A‐i‐R Barents er et utvekslingsprogram for profesjonelle kunstnere, kuratorer, kritikere og forskere fra Nord‐Norge, Murmansk ogArkhangelsk og som jobber i det visuelle kunstfeltet. Programmet tilbyr deltakere i prosjektet gjesteopphold i Nord‐Norge ogNordvest‐Russland og mulighet til å produsere nye verk, presentere arbeidene sine gjennom utstillinger, artist talk, jobbe medresearch til fremtidige prosjekter og bli kjent med miljøet. Programmet har som mål å styrke nettverk mellom kunstaktører iNord‐Norge og Nordvest‐Russland.

 


Vodka, vann og Glastnost og Veien Videre 
Prosjektsøker: Samovarteateret AS v/ Bente Andersen
Prosjektpartnere: Det Karelske Nasjonalteateret; Murmansk Drama Teater

BarentsKults støtte: 600 000

Forprosjekt til en felles framtidig teaterforestilling.Samovarteaterert, Murmansk Drama Teater, Nasjonalteateret i Karelia. I Kirkenes, Murmansk og Petrozavodsk.Hovedarbeidet vilvære vinter/vår 2014.

 


Urfolks kunst- og kulturuttrykk i norddområdene
Prosjektsøker: Senter for nordlige folk v/ Henrik Olsen
Prosjektpartnere: Foundation for devlopment of Northern Indigenous peoples cultuire and
BarentsKults støtte: 250 000

Målet med prosjektet er ønsket om å skape bevissthet og problematisere hva kunsten og kulturen tar del i, i nordområdene,gjennom å utveksle kunnskap og erfaringer i kunst‐ og kulturarbeidet og å sammenligne tradisjoner mellom urfolk iNordområdene.

 


Barents Film fra Nord 2014 
Prosjektsøker: Stiftelsen Tromsø Internasjonale Filmfestival v/ Lisa Hoen
Prosjektpartnere:  

BarentsKults støtte: 500 000

Formålet er å styrke TIFFs posisjon som den viktigste kulturinstitusjon for film for publikum og for filmbransjen i Barentsregionenpå helårsbasis. Vi vil lage og presentere Film fra Nord program på TIFF i januar, og arrangere turné i Nordvest Russland med Filmfra Nord‐filmer på våren. Vi vil samarbeide med andre filmformidlere i regionen om program og kompetanseutvikling og ‐utveksling gjennom hele året.

 


Schnittke-prosjektet
Prosjektsøker: Nordlysfestivalen v/ Ulf Jensen
Prosjektpartnere: Project Nord, Murmansk; State Arkhangelsk Chamber Orchestra,
BarentsKults støtte:200 000

Prosjektet er en videreføring og konkretisering av det prosjektet Nordlysfetivalen tidligere har fått støtte til: "Musikalsksamarbeid i nord". Formålet er å styrke de eksisterende ensemblemiljøene i Barentsregionen gjennom å bringe disse sammen tilsamarbeid om ulike musikalske prosjekter.

 


Barents Stumfilm 2014
Prosjektsøker: Stiftelsen Tromsø Internasjonale Filmfestival v/ Lisa Hoen
Prosjektpartnere: Northern Character Film and TV Festival, Barents Ecology Film Festival, Kolevala kino, Kinopredprijatie Murmansk, Iskra Kino, St. Petersburg Kinoforum, Arkhangelsk Regional Museum
BarentsKults støtte: 1 250 000

Formålet er å styrke TIFFs posisjon som den viktigste kulturinstitusjon for film og publikum og for filmbransjen i Barentsregionenpå helårsbasis. Vi vil arrangere stumfilmworkshop og konsert på TIFF i januar, stumfilmkonsert på Stumfilmdager i Tromsø medpåfølgende turné i Nordvest Russland på høsten. Samtidig vil vi styrke TIFFs internasjonale profil og synliggjøreBarentssamarbeidet i utlandet ved å arrangere to stumfilmkonserter, én i Paris og én i New York City.

 


Art of Ice
Prosjektsøker: Alta kommune v/ TorHelge Reisnes Moen
Prosjektpartnere: Exhibition
BarentsKults støtte: 785 000

Etablere nærmere kontakt mellom aktører og kunstnere innenfor snø‐ og isarbeider for erfaringsutvekslinger, inspirasjon, ogutvikling av snø‐ og iskunst i tilknytning til Borealis Vinterfestival (Alta) og Snegoled (Kirovsk).

 


Bestillingskonsert Adjegas- Chirgilchin
Prosjektsøker: Riddu Riddu festivala v/ Rita Mienna
Prosjektpartnere: BIPO,Murmansk; Riddus kontor i Moskva; Adjagas,Norge
BarentsKults støtte:250 000

Riddu Riđđu festiválas overordnede målsetning knyttet til kunstneriske ambisjoner og profil er å ta posisjon som verdens fremsteog viktigste urfolksscene. For å oppnå dette ønsker vi blant annet å invitere til årlige crossboarder bestillingsverk/konserter påtvers av kunstnerisk sjanger, landegrenser, moderne og tradisjonell urfolksuttrykk. Årets bestillingskonsert er mellom Adjagas ogChirgilchin. Bestillingskonserten vil være under Riddu Riđđu festivála juli 2014.

 


Det universielle språket
Prosjektsøker: Tromsø World Music Festival v/ Benoit Tamba
Prosjektpartnere: Moon Far Away band, Yagoda Galo Band, VESAR CIRCUS
BarentsKults støtte: 175 000

175 000 Festivalen har gjennom årene rukket å etablere en solid arena for kulturelt mangfold til Tromsøby sine over 70.000 innbyggere ogmer enn 100 nasjonaliteter. Derfor vil vi nå rette søkelyset mot nye partnere fra Russland:Fra 24.‐27.sept.ønsker vi at YagodaGalo, Circus Vesar og Moon Far Away artister skal gjennom sin deltakelse være med på å skape mer kunnskap om hverandre forlettere aksept og gjensidig respekt.