Et nytt Barentshus i Kirkenes

Kirkenes ble og blir omtalt som et senter i Barentsregionen. Hvordan kan vi som sekretariat i samarbeid med vertskommune, næringsliv og andre interesserte få til en prosess som leder til en realisering av et Barentshus i Kirkenes?

Barentssamarbeidet ble etablert i Kirkenes 11. januar 1993. Kirkenesdeklarasjonen markerte et brudd med den Kalde Krigen. Kirkenes ble og blir omtalt som et senter i Barentsregionen. Hvordan kan vi som sekretariat i samarbeid med vertskommune, næringsliv og andre interesserte få til en prosess som leder til en realisering av et Barentshus i Kirkenes. Det hadde vært meget spennende om dette kunne annonseres under statsministermøtet i Kirkenes 3 – 4. juni 2013.

Mangel på arkitektur preger det indre byrommet i Kirkenes. Den tunge industrielle arkitekturen som setter preg på Kirkenes gjennom Dampsentralen, Brunosten, Øvre Lager, Lokstallen og Seppen er på alle måter signalbygg som illustrerer Kirkenes som en tidligere Company Town. Denne arkitekturen har etter vår mening verdifulle estetiske og politiske særtrekk.

Kirkenes er i norsk sammenheng unik med sin dramatiske historie og den strategiske plassering i forhold til Russland og Finland. Kirkenes rolle som politisk og økonomisk destinasjon har blitt forsterket i løpet av de siste 20 årene. Denne utviklingen mener vi vil bli ytterligere forsterket i de neste tiårene. Årsakssammenhengene er komplekse, men ligger i grensesnittet mellom ressurser, strategisk plassering og naturgitte betingelser i form av en dyp fjord med unike muligheter for framtidig maritim aktivitet. Ikke minst vil Kirkenes ha mulighet til å bli en nøkkelhavn for den Nordlige Sjørute.

Kirkenes økonomiske og politiske posisjon vil kunne styrkes som følge av at Barentsregionen vil bli en ny europeisk energiprovins. Forvaltningen av Barentshavet og fiskeoppdrett gjør at byen også kan bli sentral i den framtidige matproduksjonen. Dersom vi klarer å opprettholde biomassen i Barenshavet vil mat og matproduksjon kunne bli strategisk viktigere enn olje og gass i framtida. Dette vil også kunne bli nye områder i byens næringsutvikling.

Kirkenes har også utviklet seg til å bli et sofistikert reisemål både for turister og kulturinteresserte. Gjennom arrangementer som Barents Spektakel er Kirkenes blitt verdenskjent for sitt fokus på samtidskunst. Ny internasjonal samtidskunst vises oftere og oftere først i Kirkenes. Kirkenes har en unik kulturell energi. Byens nærings- og eierstruktur viser vår globaliserte økonomi. Beslutninger tatt i Moskva kan ofte få større konsekvenser for Kirkenes enn beslutninger tatt i Oslo. Det er i Kirkenes Norge møter den virkelige verden i strategisk betydning.

Hvordan kan vi som innbyggere samle all positiv energi i et nytt å grensesprengende bygg som vil gi Kirkenes en ny visuell identitet?

Barentssekretariatet ble bedt av sitt styre og sine eiere om å se på muligheten for å realisere et Barentshus. Resultatet ble lanseringen av ideen om verdens høyeste trehus. Ideen ble mottatt med stor interesse over hele verden. Internasjonal presse har omtalt prosjektet en rekke ganger. Prosjektet utløste også ny forskning på bruk av trematerialer i høyhus. Det er nå en bevegelse blant arkitekter for å se på tre som materiale og i større monumentale bygg. Lokalt har prosjektet blitt møtt med blandede reaksjoner. Kirkenes trenger et bygg som kan romme all den nye energien, med en arkitektur som gir byen en ny logo.

Dette bygget vil kunne romme aktiviteter for alle. Både lokalbefolkning og tilreisende vil ved Barentshus kunne få et samlende sted som det primære sosiale møtepunktet i byen samt blir et viktig referansebygg for det samlende kulturliv og samfunnsengasjement både lokalt, nasjonalt og globalt. Samtidig er det viktig for Kirkenes å være fremtidsrettet i forhold til å skape grobunn for de neste generasjoners ønske og tro på at byen blir et attraktivt og mangfoldig sted å bosette seg i.

Et Barentshus vil kunne spille en strategisk viktig rolle som mulighetenes bygg med å samle en rekke tilbud av kulturell, sosial, vitenskapelig, forsknings og utdanningsmessig samt næringsmessig betydning. Kirkenes sin fremtidige rolle er avhengig at det strategisk tas riktige grep som styrker dens posisjon. Barentshus vil være et veldig viktig og samlende byggverk for Kirkenes og gi byen en plattform for framtiden. Bygget har ikke en symbolmessig betydning mer er i seg selv et innovativt prosjekt på internasjonalt nivå. Dette vil være med på å befeste at byen har kompetanse og kraft til å realisere og gjennomføre både visjoner og investere i dens fremtid som et lokalt, nasjonalt og globalt samlingssted.

Barentssekretariatet vil i samarbeid med SVI, Meetingpoint Kirkenes og andre interesserte, igjen dra i gang en prosess, for å få til en realisering av et Barentshus. Dette vil kunne gi Kirkenes et nytt visuelt fotavtrykk vi kan være stolte av.

Vi ønsker å komme i dialog med Sør-Varanger Kommune for å finne ut om det evt. er grunnlag for et samarbeid om en realisering av et nytt Barentshus i Kirkenes. Det ville vært viktig for oss å ha en felles forståelse med kommunen om både ting vi kan enes om, og områder som ikke faller inn under kommunens interesser. Vi ber om et møte med kommunen så raskt som mulig.

Hilsen

Trond Haukanes                                                    Rune Rafaelsen
SVI                                                                            Barentssekretariatet