Sigbjørn slått til Ridder av St. Olavs orden

Sigbjørn Eriksen, en av Barentssamarbeidets pionerer, ble nylig slått til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden.

Sigbjørn ble ridder En av Barentssamarbeidets politiske pionerer, Sigbjørn Eriksen, ble nylig utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden. Sigbjørn Eriksen var i en årrekke fylkesrådsleder i Nordland, hvor han også gjorde seg bemerket som en forkjemper for å styrke Barentssamarbeidet, både politisk og folkelig. Nåværende fylkesrådsleder i Nordland, Odd Eriksen, sa i sin tale at Sigbjørn har stått frem som en ruvende skikkelse i det norske regionalpolitiske landskapet og utøvd sin politiske gjerning både på kommunalt og fylkeskommunalt nivå.

Sigbjørn Eriksen har vært en viktig drivkraft i etableringen av Barentssamarbeidet. Allerede på 80-tallet etablerte han nære bånd med kolleger i det tidligere Sovjetunionen, blant annet gjennom samarbeidet mellom Nordland og Leningrad. At en regional politiker skulle drive utenrikspolitikk med Sovjetunionen ble på 80-tallet møtt med skepsis fra flere hold, uten at det var med på å redusere hans fokus på å styrke båndene østover.

Da Barentssamarbeidet ble etablert i 1993 var Sigbjørn Eriksen en sentral aktør i det politiske arbeidet både i forkant og i en årrekke etterpå. Det står stor respekt av det politiske nybrottsarbeidet som han gjorde for internasjonalt regionalpolitisk samarbeid.

- Sigbjørn Eriksen viste gjennom sitt engasjement for Nordland og økt internasjonalt samarbeid et tidlig ønske om å styrke båndene østover på tvers av grensene i Barentsregion. Dette viser for en fremsynt og viktig politiker han har vært for å utvikle det gode naboskapet vi har her i nord, sier Barentssekretariatets leder Rune Rafaelsen.