- Dette er historisk

Som et direkte resultat av folk-til folk samarbeid med urfolk i Russland er Riddu Riđđu invitert til å delta på den første Arktiske urfolksfestivalen i Taimyr, 8.-12.desember. Som en del av programmet skal samiske kunstnere vise ulik kunst og kultur fra Sápmi.

Den kunstneriske delegasjonen fra Sápmi består av joiker og historieforteller Ánte Mihkkal Gaup, joiker Lawra Somby, forfatter Sigbjørn Skåden, danser og filmskaper Elle-Sofe Henriksen, designer Line Nilsen og forfatter/musiker Niilas Holmberg. De skal alle delta i ulike programområder på Artic Taimyr Festival. - Riddu Riđđu er stolte over å sende denne kunstnerdelegasjonen til Taimyr, de er alle svært gode representanter for Sápmi, sier festivalleder Kirsti Lervoll. I tillegg til kunstnerene er Riddu Riđđu, Senter for Nordlige folk (Dág), Riddu Riđđu/ Dágs kulturformidlingskontor i Moskva og Sametinget til stede med en representant hver.

Historisk for Riddu Riđđu
Det som gjør denne deltakelsen ekstra spesiell er at initiativet kommer fra russisk side. Det er historisk for Riddu Riđđu å bli invitert til Russland med en hel kunstnerdelegasjon, hvor de påtar seg kostnader for reise og opphold. -Her vises noe av resultatet av et mangeårig folk-til-folk samarbeid mellom Riddu Riđđu og urfolk i Russland. Denne uka er bildet snudd på hodet, og det er Sápmi som er ‘’årets nordlige folk’’ på en urfolksfestival i Russland, sier en fornøyd festivalleder. -Videre viser dette at vårt kulturformidlingskontor i Moskva er et viktig bindeledd mellom urfolk i Russland og Riddu Riđđu. I tillegg er det svært viktig at Riddu Riđđu som knutepunktsfestival bidrar til å synliggjøre samisk kunst og kultur for et internasjonalt publikum, noe vi i aller høyeste grad gjør gjennom deltakelse på Artic Taimyr Festival, sier festivalleder Kirsti Lervoll.

Direkte resultat av samarbeid med Riddu Riđđu
Samarbeidet med kultursenteret i Taimyr startet i 2010, og denne sommeren gjestet urfolk fra Taimyr den 20. Riddu Riđđu festivalen under vignetten Årets Nordlige folk. Taimyr ligger nord i Sibir, og har tilsammen 5 ulike urfolksgrupper som tilsammen teller omtrent 9000. Taimyr er et enormt stort landområde, og i dette tundralandskapet lever verdens største vilreinstamme. Under årets festival fikk Riddus publikum bli kjent med dette gjestfrie urfolket, som blant annet holdt kurs i tradisjonell håndverk med bein og skinn. -Riddu Riđđu har alltid hatt et nært og godt samarbeid med urfolk fra Russland, det er derfor ekstra gledelig å kunne sende samiske kunstnere for å delta på en urfolksfestival på russisk side, sier Lervoll. 

Alexey Chunanchar fra Taimyr på Riddu Riđđu 2011.

Kontaktperson:
Festivalleder Kirsti Lervoll,
Tlf. 97529379
epost: kirsti@riddu.no